• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Skogssvampsoppa med karljohanschips

Skogssvampsoppa med karljohanschips
Foto: Tv4

Skogssvampsoppa med karljohanschips

11 steg att laga

16 ingredienser

1 h 30 m

Skogssvampsoppa med karljohanschips och hembakad baguette blir en härlig förrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Baguette

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 1 ägg
  • 2 tsk flingsalt
  • ca 8 dl vetemjöl

Skogssvampsoppa

  • 15 g torkad svamp (trattkantarell/karljohan)
  • 2 dl mjölk
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk gräslök, hackad

Karljohanschips

  • 1 dl frityrolja
  • 10 g torkad karljohansvamp

Gör så här

  1. Baguette
    Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen smidigt. Jäs degen minst 40 minuter under duk på en varm plats.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen försiktigt på en plåt med bakplåtspapper och klyv den med en kniv i två delar. Släng i en halv dl vatten i ugnen och stäng luckan. Vänta i 15 sekunder innan du ställer in plåten i mitten av ugnen.
  4. Grädda i 5 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare cirka 15 minuter tills baguetterna fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  5. Skogssvampsoppa
    Smula sönder den torkade svampen och blötlägg i mjölken cirka 10 minuter.
  6. Finhacka schalottenlöken och stek den i smöret i en kastrull så att den blir mjuk och lite genomskinlig.
  7. Tillsätt den blötlagda svampen, matlagningsgrädde, crème fraiche, vitpeppar och salt. Värm upp tills det kokar upp under omrörning och sänk sedan värmen och låt det sjuda cirka 30 minuter. Rör då och då.
  8. Servera och garnera med den hackade gräslöken.
  9. Karljohanschips
    Hetta upp oljan i en stekpanna och prova att lägga i en bit svamp. När det börjar bubbla är det rätt temperatur. 
  10. Lägg ner resten av svampen och fritera dem cirka 10 sekunder på varje sida. 
  11. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.