Skinnstekt röding med råstekt sparris

Malin Söderström
Malin Söderström

Skinnstekt röding med råstekt sparris

4

26 ingredienser

1 h

Skinnstekt röding med råstekt sparris, smörsås och ramslöksgremolata blir en riktigt lyxig och god middag!

Ingredienser

portioner4

Råstekt sparris

  • ca 12 stjälkar vit sparris
  • salt
  • strösocker
  • olja

Smörsås

  • 3 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • skalen från sparrisen
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • citron

Ramslöksgremolata

  • 1 kruka persilja
  • 10 blad ramslök
  • 4 msk olivolja
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1-2 klyftor vitlök, finriven
  • salt

Röding med tillbehör

  • 600 g rödingfilé
  • salt
  • rapsolja
  • smör
  • fänkål
  • blomkål
  • gurka

Gör så här

  1. Råstekt sparris
    Skala sparrisen genom att lägga den plant på skärbräda och håll ett försiktigt tag om knoppen. Skala sedan med långa tag från några mm nedan knoppen. Det är viktigt att hela blir jämt skalad och att inga skalrester blir som tandtråd.
  2. Salta och sockra sparrisen lätt och låt ligga ca 20 minuter. Torka av den och stek sparrisen i en stekpanna med olja tills den blivit mjuk, men ändå har lite spänst kvar!
  3. Smörsås
    Skala och finhacka löken och vitlöken fint. Lägg i en kastrull med skalen från sparrisen, vinäger och vin. Koka sakta ihop till hälften.
  4. Tillsätta grädden och koka ihop till hälften.
  5. Sil ner såsen i en ren liten kastrull och vispa, eller mixa, ned smöret i små klickar.
  6. Smaka av med salt, lite vitpeppar från kvarnen, lite rasp av citron och eventuellt lite färskpressad juice precis innan servering.
  7. Ramslöksgremolata
    Hacka persiljan och ramslöken fint. Blanda med olivolja, citronrasp och riven vitlök. Rör om och smaka av med salt.
  8. Röding med tillbehör
    Torka av skinnet på rödingen och salta lätt på båda sidor.
  9. Hetta upp en stekpanna och gnid in den med rapsolja, lägg i en klick smör och lägg ned rödingen med skinnsidan nedåt. Stek bara på skinnsidan. När fisken början vitna så är den klar att servera.
  10. Lägg eventuellt fisken på skärbrädan med skinnsidan upp för att vila en liten stund. Servera den sedan med råstekt sparris, nymixad ramslöksgremolata, tunt hyvlad fänkål, blomkål och gurka.