Silltårta med betor och brynt smör
Silltårta med betor och brynt smör
13 ingredienser
Silltårta med matjes och potatis i form av en terrin. Tårtan kan göras i god tid och läggs vid servering snyggt upp på tallrikar tillsammans med betor och rädisor vända i brynt smör, mjukkokta äggklyftor, isad rödlök och dillvippor. Lika vackert som magiskt gott!
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 800 g potatis
- 6 gelatinblad, blötlagda
- 300 g hela matjessillfiléer (avrunnen vikt)
- 1,5 dl crème fraîche
- 150 g färskost
- 0,5 kruka färsk gräslök, finhackad
- 0,5 kruka färsk dill, finhackad
Till servering
- 8 ägg, skalade och delade
- 500 g gulbeta (små)
- 16 rädisor (gärna vittoppiga)
- 1 rödlök
- 1 kruka färsk dill
- 100 g smör
Gör så här
- Koka potatisen mjuk. Häll av, låt svalna och skär i 2-3 cm stora bitar.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Klä insidan av en brödform med plastfolie, ta så mycket folie att det hänger en bit över kanten då den sen ska vikas över fyllningen.
- Häll av och skär matjessillen i mindre bitar på snedden. Hacka dill och gräslök fint.
- Blanda potatisen med matjessill, gräslök och dill i en bunke.
- Värm hälften av crème fraichen i en kastrull på låg värme. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, skaka av dem och lägg i kastrullen. Smält ihop under omrörning. Ta från värmen och tillsätt resten av crème fraichen och färskost och rör till en jämn blandning. Salta. Häll direkt ner i sill- och potatisblandningen och vänd runt.
- Häll blandningen i den plastade brödformen, vik över plastfolien, och skaka formen lätt i bänken så att ev luftbubblor försvinner. Låt stelna i kylen minst 3 timmar.
Vid servering
- Koka äggen ca 7 minuter, det ska vara mjukkokta. Häll av, skala och skär i klyftor.
- Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål med isvatten.
- Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten. Häll av och skala dem.
- Bryn smöret i en kastrull under vispning. Vänd runt betor och rädisor i det brynta smöret.
- Stjälp upp silltårtan och skär i skivor. Lägg upp tallrik tillsammans med ljumma betor och rädisor. Avsluta med ägg, rödlök och dillvippor.