Silltårta med betor och brynt smör

POPULÄRT
koket.se
Silltårta med betor och brynt smör
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Silltårta med betor och brynt smör

13 ingredienser

Silltårta med matjes och potatis i form av en terrin. Tårtan kan göras i god tid och läggs vid servering snyggt upp på tallrikar tillsammans med betor och rädisor vända i brynt smör, mjukkokta äggklyftor, isad rödlök och dillvippor. Lika vackert som magiskt gott!

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g potatis
  • 6 gelatinblad, blötlagda
  • 300 g hela matjessillfiléer (avrunnen vikt)
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 150 g färskost
  • 0,5 kruka färsk gräslök, finhackad
  • 0,5 kruka färsk dill, finhackad

Till servering

  • 8 ägg, skalade och delade
  • 500 g gulbeta (små)
  • 16 rädisor (gärna vittoppiga)
  • 1 rödlök
  • 1 kruka färsk dill
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk. Häll av, låt svalna och skär i 2-3 cm stora bitar.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Klä insidan av en brödform med plastfolie, ta så mycket folie att det hänger en bit över kanten då den sen ska vikas över fyllningen.
  3. Häll av och skär matjessillen i mindre bitar på snedden. Hacka dill och gräslök fint.
  4. Blanda potatisen med matjessill, gräslök och dill i en bunke.
  5. Värm hälften av crème fraichen i en kastrull på låg värme. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, skaka av dem och lägg i kastrullen. Smält ihop under omrörning. Ta från värmen och tillsätt resten av crème fraichen och färskost och rör till en jämn blandning. Salta. Häll direkt ner i sill- och potatisblandningen och vänd runt.
  6. Häll blandningen i den plastade brödformen, vik över plastfolien, och skaka formen lätt i bänken så att ev luftbubblor försvinner. Låt stelna i kylen minst 3 timmar.

Vid servering

  1. Koka äggen ca 7 minuter, det ska vara mjukkokta. Häll av, skala och skär i klyftor.
  2. Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål med isvatten.
  3. Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten. Häll av och skala dem.
  4. Bryn smöret i en kastrull under vispning. Vänd runt betor och rädisor i det brynta smöret.
  5. Stjälp upp silltårtan och skär i skivor. Lägg upp tallrik tillsammans med ljumma betor och rädisor. Avsluta med ägg, rödlök och dillvippor.