Sill med earl grey och krämig sill med yuzo

Sill med earl grey och krämig sill med yuzo
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Sill med earl grey och krämig sill med yuzo

3

8 steg att laga

17 ingredienser

30 min

Två supersnabba sillar att göra själv - en krämig med smak av citrusfrukten yuzu och en klar där earl grey har fått dra i lagen. Bjud med färskpotatis vända i rostade sesamfrön. 

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner

Klar sill med te

  • 1 förp 5-minuterssill med lag
  • 1 tsk earl grey te
  • 0,5 citron, skalet
  • 0,5 kruka grönmynta
  • 1 schalottenlök

Krämig sill med yuzu

  • 1 ägg
  • 2,5 msk yuzojuice (alternativt limejuice)
  • 1 tsk wasabipulver (alternativt från tub)
  • 2 tsk ingefära, finhackad
  • 2 msk japansk soja
  • 3,5 dl neutral rapsolja
  • 1 förp 5-minuterssill
  • 0,5 msk sesamfrön, rostade
  • salt

Till servering

  • 600 g färskpotatis, gärna små
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • olivolja

Gör så här

  1. Klar sill med te
    Häll av sillen och behåll lagen. Hetta upp lagen tillsammans med te i en kastrull. Låt svalna och sila.
  2. Varva sill, lag, bitar av citronskal (skala med potatisskalare), mynta och skivad lök.
  3. Låt stå minst 3 timmar (helst över natten) och servera med färskpotatis.
  4. Krämig sill med yuzu
    Knäck ett ägg i en hög och smal bunke.
  5. Tillsätt yuzu, wasabi, ingefära och neutral olja.
  6. Sänk ned stavmixern och mixa till en tjock majonnäs. Smaka av med mer yuzu och salt.
  7. Sila av sillen, dela i önskad storlek och blanda med hälften av majonnäsen. Servera toppad med sesamfrö.
  8. Majonnäsen som blir över håller sig upp till en vecka i kylen och är gott till sallad, lax, på macka eller till grillad kyckling.