Sigrids äppelpaj med vaniljsås
Sigrids äppelpaj med vaniljsås
21 ingredienser
1h + 30 min vila för pajdegen
Sigrid Báránys recept på knäckig äppelpaj med muskovadosocker, kanel och kardemumma. Servera med hemlagad vaniljsås smaksatt med whisky eller calvados.
Ingredienser
pajdeg
- 225 g smör, mjukt rumstempererat
- 50 g cassonade eller ljust muscovadosocker (det går också bra med vanligt socker)
- 3 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 1 äggula (spara äggvitan till senare!)
- 350 g vetemjöl
Fyllning
- 1 kg äpple, gärna syrliga och aromatiska som Cox Orange, Aroma eller Gravenstein
- 140 g cassonade, ljust muscovadosocker eller strösocker
- 2 msk vetemjöl (eller idealmjöl)
- 0,5 tsk malen kanel
- 0,5 tsk malen kardemumma
- 1 citron, zest
- 0,5 citron, saften (mer om äpplena inte är så syrliga)
- 1 äggvita, till pensling
- 1 msk cassonade, ljus muscovado eller strösocker att strö över
vaniljsås
- 2,5 dl standardmjölk
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 krm salt
- 1 vaniljstång
- 3 äggulor
- ev 2 tsk calvados (eller whisky)
Gör så här
- Rör smör, socker och vaniljsocker fluffigt med elvisp (degkrok eller visp).
- Blanda i ägget och äggulan och fortsätt vispa i någon minut.
- Blanda i mjölet, lite i taget. Sista decilitern knådar du in för hand tills degen känns jämn, men arbeta den inte för länge.
- Låt degen vila i kylskåp 30 minuter.
- Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor eller bitar, inte alltför tunna.
- Blanda äpplen med socker, kanel, kardemumma, citronzest, citronsaft och vetemjöl.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut 2/3 av degen till en rundel och klä en pajform 20-24 cm i diameter.
- Kalva ut resten av degen och skär ut 3 cm breda degremsor för att lägga i rutmönster.
- Lägg äppelfyllningen i den klädda formen och lägg ut degremsorna i ett rutmönster ovanpå. Nyp ihop kanterna på bottnen med kanterna på remsorna.
- Pensla med uppvispad äggvita och strö över socker.
- Grädda pajen ca 45 minuter eller tills den är vackert gyllenbrun och äpplena är mjuka. Låt vila 10 minuter innan servering. Servera med vaniljsås, glass eller vispgrädde.
- Skrapa ur vaniljstången och lägg frön och skal med mjölk och socker i en kastrull. Värm upp mjölken på medelvärme och rör så att sockret löser sig. När sockret är löst, dra kastrullen åt sidan.
- Låt mjölken dra 1 timme (30 minuter fungerar också om du har bråttom). Ta upp vaniljstången.
- Värm upp mjölken på spisen och vispa upp äggulorna i en separat skål. När mjölken är varm men inte har börjat sjuda än vispar du i den i äggsmeten i omgångar.
- Häll tillbaka såsen i kastrullen och värm på medelvärme under ständig omrörning. När du märker att såsen börjar tjockna så att den täcker sleven eller när den precis börjar sjuda, sila ner den i en skål (eller häll över den utan att sila).
- Rör eventuellt i calvados eller whisky och låt såsen svalna i kallt vattenbad, rör då och då.