Sesamlax med potatisbullar och citronsås

sesamlax med citronsås
Foto: TV4

Sesamlax med potatisbullar och citronsås

Av: Sandra - Tanum

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 min

Smarrig lax med smak av sesam och citron, serveras med currydoftande potatisbullar!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Citronsås med gräslök

  • 2 dl crème fraîche
  • 3 tsk citronsaft
  • 25 g gräslök, hackad
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk majonnäs

Potatismos

  • 6 potatisar (stora)
  • 40 g dill
  • 1 tsk curry
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 msk majsstärkelse

Lax

  • 2 bitar lax
  • 0,5 citron, pressad
  • 1 tsk sesamfrön
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 dl smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

Citronsås

  1. Blanda ihop crème fraiche och gräslök. Lägg till pressad citron och olivolja. Blanda igen och slutligen lägg till majonnäs.

Potatismos

  1. Skala potatisarna och koka sedan i 25 minuter. Lägg i salt under kokningen. Ta ut potatisen.
  2. Börja mosa dem med gaffel. Lägg till curry, salt och svartpeppar. När moset är klart lägger man till majsstärkelse. Rulla sedan ihop moset till platta bollar och steker dem på båda sidor.
  3. Lägg till dill, morot och ärtor, stek dem i några minuter. Hacka sedan allt samman och lägg överst.

Ugnsbakad lax

  1. Dela laxfiléerna i fyra bitar.
  2. Blanda ihop sesamfrön, citron, smör och vitpeppar och massera det i laxen. Låt laxen vila 10 minuter i kyl. Smöra en ugnsform och placera laxen i den. Lägg till sesamfrön och pressad lime. Tillaga mitt i ugnen i 15-20 minuter.