Sensommarsvamp med briocheplätt och picklad kålrabbi

1 röst

Härlig rätt med svampmajonäs gjord på champinjoner, briocheplättar, salviapicklad kålrabbi och smörstekt blandsvamp. 

Visa mer

Du behöver

Svampmajonäs:

  • 10 champinjoner, grovriven
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 banan schalottenlökar, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 kvistar timjan (endast bladen)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 tsk karljohanolja
  • Salt, peppar, epelettepeppar
  • Cherryvinäger

Briocheplättar:

  • 40 g mjöl
  • 20 g rumstempererat smör
  • 1 tsk honung
  • 10 g jäst
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg
  • 1,5 msk mjölk

Salvipicklad kålrabbi:

  • 1,5 msk ättika
  • 3 msk socker
  • 3 msk vatten
  • 5 blad salvia
  • 1 kålrabbi, skalad och tärnad i 1 x 1 cm

Svamp:

  • 600 g blandad säsongssvamp
  • Smör till stekning
  • 4 ängschampinjoner eller stora vanliga champinjoner, tunt hyvlade till garnering.

Gör så här

  1. Svampmajonnaise:
    Stek den rivna svampen gyllene. Lägg i löken och fortsätt steka tills löken är mjuk.
  2. Lägg allt i en mixer tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa slät och smaka av med salt, peppar, espelettepeppar och cherryvinäger.
  3. Briocheplättar:
    Blanda allt i en bunke och rör ihop till en jämn deg. Hetta upp en plättpanna och stek i rikligt med skirat smör.
  4. Salvipicklad kålrabbi:
    Koka upp ättika, socker och vatten. Dra av från spisen och tillsätt salvia och den tärnade kålrabbin. Låt stå och svalna i minst 1 timme innan serverng.
  5. Svamp:
    Stek svampen i smör.
  6. Servering:
    Lägg en klick svampmajonnäs på bricheplätten och toppa med den stekta svampen. Strö över den picklade kålrabbin och täck rätten med tunt hyvlad ängschampinjon.
17 augusti 2018

Laddar fler recept