Sensommarsvamp med briocheplätt och picklad kålrabbi

Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Sensommarsvamp med briocheplätt och picklad kålrabbi

1

6 steg att laga

24 ingredienser

Härlig rätt med svampmajonäs gjord på champinjoner, briocheplättar, salviapicklad kålrabbi och smörstekt blandsvamp. 

Ingredienser

Svampmajonäs:

  • 10 champinjoner, grovriven
  • 2 msk rapsolja, till stekning
  • 2 bananer, schalottenlökar, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 kvist timjan (endast bladen)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 tsk karljohanolja
  • salt, peppar, epelettepeppar
  • cherryvinäger

Briocheplättar:

  • 40 g vetemjöl
  • 20 g smör, rumstempererat
  • 1 tsk honung
  • 10 g jäst
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg
  • 1,5 msk mjölk

Salvipicklad kålrabbi:

  • 1,5 msk ättika
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 5 blad salvia
  • 1 kålrabbi, skalad och tärnad i 1 x 1 cm

Svamp:

  • 600 g blandad säsongssvamp
  • smör, till stekning
  • 4 ängschampinjoner (eller stora vanliga champinjon, tunt hyvlade till garnering)

Gör så här

  1. Svampmajonnaise:
    Stek den rivna svampen gyllene. Lägg i löken och fortsätt steka tills löken är mjuk.
  2. Lägg allt i en mixer tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa slät och smaka av med salt, peppar, espelettepeppar och cherryvinäger.
  3. Briocheplättar:
    Blanda allt i en bunke och rör ihop till en jämn deg. Hetta upp en plättpanna och stek i rikligt med skirat smör.
  4. Salvipicklad kålrabbi:
    Koka upp ättika, socker och vatten. Dra av från spisen och tillsätt salvia och den tärnade kålrabbin. Låt stå och svalna i minst 1 timme innan serverng.
  5. Svamp:
    Stek svampen i smör.
  6. Servering:
    Lägg en klick svampmajonnäs på bricheplätten och toppa med den stekta svampen. Strö över den picklade kålrabbin och täck rätten med tunt hyvlad ängschampinjon.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk lasagne med Grana Padano

4 rätter som räddar januari

När julen är över och allt känns trist - då äter du det här!

Läs mer