Senapsgriljerad lax med stuvad potatis

Markiz Talhaoui

Senapsgriljerad lax med stuvad potatis

18 ingredienser

1 h

Senapsgriljerad lax med stuvad potatis är en god rätt att njuta av i juletider.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
4 - 6 portioner

Lax

  • ca 600 g laxfilé
  • 2 msk senap
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk ströbröd
  • salt
  • peppar

Stuvad potatis

  • 8-10 fasta potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • anis (hel eller malen) [1 nypa, mycket liten mängd]
  • salt
  • svartpeppar
  • ev citronskal
  • färsk dill

Gör så här

Håll skärmen tänd

Lax

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxfilén på en plåt med bakplåtspapper samt salta och peppra den lätt.
  3. Rör ihop senap, farinsocker, olivolja och dijonsenap till en jämn griljering.
  4. Bred ut blandningen på laxens ovansida och strö på ströbröd.
  5. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den är genomstekt och har fått fin färg.

Stuvad potatis

  1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar (eller skivor som är 0,5 cm tjocka).
  2. Koka potatisen i saltat vatten tills den precis är mjuk. Häll sedan av vattnet.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Fräs vitlöken på låg värme tills det doftar gott, den ska inte få färg.
  5. Häll på grädde och mjölk.
Tillsätt en liten nypa anis (börja försiktigt, anis blir snabbt dominant).
  6. Låt sjuda i några minuter tills såsen tjocknar lätt.
  7. Vänd ner potatisen och låt allt koka ihop på låg värme i 5–10 minuter.
  8. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite rivet citronskal.
  9. Toppa med hackad dill innan servering.