Schalottenlökpaj med citroncrème och lakritsvinägrett

Schalottenlökpaj med citroncrème och lakritsvinägrett
Foto: TV4

Schalottenlökpaj med citroncrème och lakritsvinägrett

Av: Martin - Säffle

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

45 m

Läcker paj med fyra sorters lök och västerbottensost. Serveras med citronkräm, dressing med turkisk peppar samt tomatsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten
  • 0,5 krm salt

Fyllning

  • 4 schalottenlökar
  • 3 rödlökar
  • 1 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 röda chilifrukter
  • 0,5 dl strösocker
  • 150 g Västerbottensost, riven

Sås

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron
  • 1 limefrukt

vinägrett

  • 1 dl mörk balsamicovinäger
  • 0,5 förp turkisk peppar

sallad

  • 4 röda plommontomater
  • 4 gula plommontomater
  • 4 små bladpersiljekvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tärna smöret, blanda ihop med mjöl, vatten och salt, knåda till en fin pajdeg. Kavla ut till en jämn yta, lägg i pajformen.
  3. Hacka schalotten-, purjo- och rödlök samt chili och häll allt i en skål. Pressa ner vitlöksklyftorna i skålen och rör om. Häll över allt i stekpanna och bryn löken tillsammans med smör. Tillsätt strösocker, stek till sockret löses upp i löken.
  4. Lägg lökblandningen i pajdegsformen och strö över riven västerbottenost så det täcker hela ytan. Tillsätt ev. salt och peppar. Grädda i ugn ca 20 min.
  5. Riv av skalen av citron och lime med rivjärn. Blanda med crème fraiche, salta och svartpeppra lätt. Ställ in i kylen.
  6. Mortla ca 12-15 turkisk peppar-karameller. Blanda dem med balsamicovinäger i en kastrull. Koka upp tills tabletterna är helt upplösta. Låt svalna.
  7. Skär upp en slice av pajen, servera med citroncrème vid sidan om och toppa med en sträng lakritsvinägrett, det ska inte vara mycket av den dock!
  8. Skär upp plommontomater, både gul och röd för färgens skull och lägg en kvist bladpersilja på pajen.