Så gör du korv

Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Så gör du korv

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

1 h

"När vi arbetar med smörgåsbordet vill vi ha så långa och raka korvar som möjligt. Därför hoppar vi över metoden att stoppa korvsmet i fjälster och tillaga. Vårt sätt att göra korvar påminner mer om hur man gör en paté: vi rullar in korvsmeten i dubbla lager plastfilm, vakuumpackar och tillagar med sous-vide-metoden." /Gert Klötzke

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"
Det vilda smörgåsbordet - omslag

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"

Läs mer

Ingredienser

portioner8 - 10
 • 1 sats korvsmet

Gör så här

 1. Gör en korvsmet eller patésmet (den senare kan vara grövre än en korvsmet).
 2. Torka en bänk/arbetsyta ren. Fukta en handduk och torka lätt på bänken. Rulla ut värmetålig plastfilm i ett jämnt lager utan veck, stryk plasten en gång med den fuktiga handduken. Lägg på ytterligare ett lager plastfilm och se till att det är slätt. Längden på plastfilmen avgör hur lång korven blir: rulla ut ca 45 cm plastfilm per korv.
 3. Lägg korvsmeten i en spritspåse. Använd tyll eller klipp ett hål som är lika stort som korven ska vara tjock.
 4. Spritsa ut en horisontell rak korv på nedre delen av plastfilmen mot dig, ca 25 cm lång. Ha en marginal på ca 10 cm från den nedre kanten, börja ca 10 cm in på plastfilmen och sluta när det är 10 cm kvar.
 5. Lyft försiktigt upp plastfilmen i nedre kant och lägg den över korvsmeten så tätt det går. Ta sedan tag i korvsmeten med båda händerna och rulla ihop till en fast rulle. Se till att du hela tiden pressar korvsmeten mot dig när du rullar. Det ska inte vara luft kvar i rullen.
 6. När du har en rak och fast rulle, pressa ut luften som finns kvar i ändarna och knyt. Är det svårt att knyta plastfilmen kan du använda ett snöre eller bindgarn.
 7. Lägg korvrullarna i vakuumpåsar och vakuumpacka.
 8. Värm upp en cirkulator eller ångugn till 72 grader. Tillaga korvarna i påsarna tills de når en innertemperatur på 70 grader.
 9. Kyl korven i påsarna i isvatten. Förvara i påsen i kyl tillskorven ska serveras.
 10. När man serverar väljer man om korven ska värmas genom att stekas eller sjudas eller bara skivas upp och serveras som kallskuret.