Bananfluga

Så blir du kvitt bananflugorna!

Blomflugor, fruktflugor eller bananflugor - denna ohyra med flera namn är ofarlig men inte särkilt trevlig att ha och göra med. De förökar sig snabbt och lägger tusentals ägg på din frukt. Lyckligtvis har vi samlat de bästa knepen för att bli av med samt förhindra att den ovälkomna gästen kommer tillbaka.

5 knep för att blir av med bananflugor:

1. Kyl frukten

Frukt trivs i värme vilket flugorna tyvärr också gör. Det är därför bättre att förvara frukten i kylen då sommarvärmen kan göra den övermogen och därmed ännu attraktivare för flugorna.

2. Häll kokande vatten i diskhon

Flugorna lägger gärna ägg i diskhon. Koka upp rikligt med vatten och häll i vasken 1-2 gånger om dagen och torka av hon efteråt. Upprepa processen i några dagar tills att flugorna försvinner.

3. Håll köket rent

Torka av alla ytor, vädra, släng soporna och rengör sophinken varje dag. Flugorna gillar värme så vädra och sänk temperaturen i rummet.

4. Ställ ut krukväxter

Flugorna gillar blommor. Om du har möjlighet, ställ ut blommorna i skyddat läge utomhus.

5. Gillra en fälla

Skål med vinäger, honung och diskmedel

Ställ fram en skål med en del vinäger, en del honung och några droppar diskmedel. Rör om och placera där flugorna är som flest. Den sötsyrliga doften kommer locka svärmen till skålen, flugorna kommer sedan sjunka till botten tack vare diskmedlet som tar bort ytspänningen. Beroende på storleken på skålen kan det vara bra att täcka med plastfolie och göra några hål så att flugorna kommer in men inte ut.

Flaska med rödvin, läsk eller saft

Precis som vinäger och honung älskar flugorna doften av olika drycker såsom rödvin, läsk och saft. Ställ fram en flaska med lite vätska och låt flugorna lockas dit. Den smala flaskhalsen kommer göra det svårt att ta sig ut.

Säsong för äpple

Äppelkaka med hasselnöt och brynt smör

Äppelkaka med hasselnöt och brynt smör

Erik Dahlin, Patrick Oscarsson
1 h