Äppelkaka med hasselnöt och brynt smör

Äppelkaka med hasselnöt och brynt smör
Foto: Linda Lomelino
Erik Dahlin HSB
patrick oscarsson
Erik Dahlin HSB
patrick oscarsson

Äppelkaka med hasselnöt och brynt smör

Av: Erik Dahlin, Patrick Oscarsson

Från: Året i en liten trädgård

10 ingredienser

1 h

Smidig kaka som snabbt kan slängas ihop om man får trädgårdsbesök! Hasselnötsmjölet kan bytas mot annat nötmjöl eller pumpafrömjöl. Istället för äpplet och moroten kan man ta päron, kanske rödbetor eller zucchini. Det går att variera i oändlighet. I receptet är kakan gjord på äggvita för att vi använde gulan till en vaniljkräm. Men det går lika bra med hela ägg. Ja ni hör, perfekt kaka!

Ingredienser

 • 100 g smör
 • 100 g morot
 • 120 g hasselnötsmjöl, rostat
 • 180 g rörsocker
 • 60 g siktat dinkelmjöl
 • 1 krm salt
 • 1 tsk malen kanel
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 175 g äggvita
 • 2-3 äpplen

Gör så här

 1. Börja med att bryna smöret. Förbered en vattenfylld bunke, stor nog att ställa kastrullen i, detta för att kunna stanna smörets bryningsprocess. Man vill bryna det så hårt som möjligt utan att bränna det. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, när allt smör smält är det bara att börja vispa konstant, men försiktigt, med en bra ballongvisp. Det ska bli alldeles brunt och härligt, sluta bubbla och börja dofta mumsigt! När färgen är bärnstensbrun rakt igenom tas kastrullen av från spisplattan, sänks försiktigt ner i bunken med vatten och där har vi prima brynt smör som nu får svalna något.
 2. Riv moroten, på det fina om ni vill ha en kaka utan tuggmotstånd och på det grova om ni gillar lite bitigt.
 3. Lägg nötmjölet, sockret, dinkelsikten, salt, kryddor och den rivna moroten i en bunke och rör om ordentligt.
 4. Häll i det brynta smöret och rör om en gång till. Nu kommer det att kännas väldigt torrt, men det ska det.
 5. Sedan häller du ner äggvitan lite försiktigt under omrörning. Viktigt är att smöret har svalnat så att äggvitan inte koagulerar.
 6. När smeten är så där härligt smetig är det bara att hälla upp den i en springform, smord pajform eller i portionsformar. Tänk på att den höjs med ungefär 30 procent i ugnen.
 7. Sätt ugnen på cirka 200 grader.
 8. Ställ smeten i kylen en snabbis så att den sätter sig. Det räcker med 10 minuter och kan skippas om man inte hinner, men då kommer äpplet att sjunka till botten.
 9. Klyfta frukten och lägg ovanpå kakan, strö över lite extra kanel, kardemumma och råsocker och sätt in i mitten av ugnen. Alla ugnar är olika, men räkna med 20–30 minuter. När kakan är färdig har den höjt sig härligt, släpper från kanterna och har fått en gyllene och härligt knäckig yta.
 10. Ta kakan ur formen och servera med vaniljsås, glass eller ät den precis som den är!