Rulltårta med jordgubbsylt och chantilly
Rulltårta med jordgubbsylt och chantilly
14 ingredienser
ca 40 m
Roy Fares recept på en riktigt smarrig rulltårta med hemkokt jordgubbssylt och vanilj. Se Roy göra chantilly här!
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Rulltårta
- 165 g ägg, rumstempererade [3 st]
- 130 g strösocker [1,5 dl]
- 90 g vetemjöl [1,5 dl]
- 20 g potatismjöl [2 msk]
- 5 g bakpulver [1 tsk]
- 50 g mjölk [0,5 dl]
- 1 citron, zesten
jordgubbssylt
- 200 g jordgubbar
- 170 g strösocker [2 dl]
- 1 citron, bara saften
- 1 vaniljstång
Chantilly
- 500 g grädde [5 dl]
- 30 g florsocker [0,5 dl]
- 1 vaniljstång
Gör så här
Rulltårta
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt så att den ligger rakt utan att böja sig på sidorna.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Vispa ägg och strösocker poröst, vit och fluffigt cirka 10 minuter.
- Sikta i de torra ingredienserna och vänd runt försiktigt med en slickepott, avsluta med att sist tillsätta mjölk och rivet
- citronskal.
- Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut kakan ur ugnen, sockra ytan och stjälp den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna.
- För att sedan lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt.
Jordgubbssylt
- Pressa citronen, skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i en kastrull.
- Dela jordgubbarna i lagom stora bitar och lägg dem i kastrullen.
- Koka upp alla ingredienser, sänk värmen och låt bubbla några minuter tills det tjocknat. Ta av från spisen och låt svalna.
Chantilly
- Dela vaniljstången I mitten och skrapa ur fröna, lägg det och florsockret i en bunke tillsammans med grädde.
- Vispa grädden till en fast och fin konsistens precis innan servering.