Rullad växtlasagne med örtig tomatsås och spenatpesto

19 röster
60 m
4

”Lasagne på mitt vis! Rullar av grönsaker fyllda med linser och god svamp som får bakas mjuka och goda i läcker tomatsås! För de dagar du vill laga en ännu snabbare variant går det fint att byta ut lins- och svampblandningen mot sojafärs, och köpa tomatsås med örter och vitlök.” /Therese Elgquist

Visa mer
60 m
4

Du behöver

  • 2 zucchini, medelstora
  • 2 aubergine, medelstora
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 400 g svamp, exempelvis trattkantareller eller ostronskivling
  • 1 förp kokta linser (á ca 230 gram avrunnen vikt)
  • 1 tsk rapsolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Örtig tomatsås

  • 2 förp krossade tomater (á ca 400 gram)
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1,5 msk torkad oregano
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Spenatpesto

  • 2 dl ekologisk bladspenat
  • 1 dl färsk basilika
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 tsk näringsjäst
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Till servering

  • salladsblad
  • färsk basilika
  • valnötskärnor, grovhackade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Hyvla zucchinin och auberginen i tunna skivor på längden, gärna med hjälp av en mandolin men annars med en vass kniv. Salta skivorna lätt och låt ligga medan du förbereder resten.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite olja i en stekpanna tills de mjukar.
  4. Borsta svampen och skär i mindre bitar (använder du torkade trattkantareller blötlägger du dem först så att de sväller till ursprunglig storlek). Vänd ner svampen i lökfräset och låt fräsa med i 5 minuter.
  5. Häll av och skölj linserna, tillsätt i pannan. Smaka av med salt och peppar.
  6. Torka zucchini- och aubergineskivorna med lite hushållspapper. Lägg en skiva på en tallrik och lägg en sked svamp- och linsfyllning ovanpå.
  7. Rulla ihop och lägg i tomatsåsen som du ser recept på nedan. Gör likadant med resten av skivorna, och placera bredvid varandra i formen. Baka i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills zucchinin och auberginen har mjuknat.
  8. Örtig tomatsås
    Koka ihop de krossade tomaterna med vinäger, finhackad vitlök och oregano. Smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsform.
  9. Spenatpesto
    Mixa ihop ingredienserna till peston, smaka av med salt och peppar.
  10. Servering
    Toppa växtlasagnen med pesto och extra valnötter, servera med en sallad av blandgrönt och örter!
17 mars 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...