Rostad champinjon med lök och ölbuljong

Rostad champinjon med lök och ölbuljong
Martin nordin profilbild
Martin nordin profilbild

Rostad champinjon med lök och ölbuljong

0

20 ingredienser

1.5 h

En magisk soppa med rostad champinjon och lök. Perfekt att njuta av under kyliga höstdagar.

Ingredienser

portioner
  • 600 g champinjoner
  • rapsolja
  • 6 gula lökar (medelstora)
  • 2 dl öl- och libbstickebuljong (se recept nedan)
  • rosmarin
  • färsk timjan
  • japansk soja

Öl och libbstickebuljong

  • 2 gula lökar (medelstora)
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 5 dl öl (lager eller ale)
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 msk vitvinsvinäger (alt. maltvinäger)
  • 1 kvist libbsticka
  • 2-3 kvistar persilja
  • 1 kvist färsk timjan
  • havssalt

Till servering

  • färsk timjan
  • sichuanpeppar
  • olja

Gör så här

  1. Börja med buljongen. Dela lökarna på mitten och bränn snittytorna i en riktigt het torr stekpanna. Koka ihop grönsaksbuljong och öl tillsammans med löken, svartpeppar, korianderfrön och sichuanpeppar (rosta gärna kryddorna innan för djupare smak). Låt sjuda i cirka 1 timme och ta sedan av från värmen.
  2. Häll i vinäger och lägg i libbsticka, persilja och timjan. Rör om några varv, lägg på ett lock och låt stå i 20 minuter. Sila av och smaka av med lite salt.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Plocka bort foten från svampen (spara den gärna och använd i en buljong). Hetta upp olja tills den börjar ryka i en stekpanna på hög värme. Lägg i svampen på hattsidan och stek hårt så att den får färg, i cirka 10 minuter. Dela lökarna på längden, i 2 eller 4 delar beroende på storlek.
  4. Lägg svamparna med hatten neråt tillsammans med löken på en plåt. Fyll alla svampar med 1–2 teskedar buljong och några droppar soja. Ringla oljan över lökarna, lägg på några örtkvistar och ställ in plåten i ugnen. Rosta i 10 minuter.
  5. Fyll djupa skålar med cirka 3 dl buljong. Lägg i lökarna och svamparna, toppa med sichuanpeppar, olja och lite färsk timjan.