Rödtunga Walewska

13 röster
1 h 30 min
4

Rödtunga tillagad som sjötunga walewska med vitvinssås och pommes duchesse garnerad med hummer och champinjoner.  

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 30 min
4

Du behöver

  • Rödtunga
  • 1 kg rödtunga
  • 0,75 dl torrt vitt vin
  • ca 2 dl fiskbuljong eller 1 msk fiskfond och 2 dl vatten

Gratängsås

  • 1,5 msk smör eller hummersmör, gärna laktosfri
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl fiskspad
  • 1 dl vitt vin
  • 0,75 dl vispgrädde, gärna laktosfri
  • 2 äggulor
  • 75 g smör, gärna laktosfritt
  • citronsaft
  • salt
  • 1 sats potatismos med ägg

Garnering

  • 1 liten kokt hummer i bitar eller skalade räkor
  • 150 g champinjoner, smörfrästa

Pommes duchesse

  • 6-8 potatisar
  • 1-2 msk smör, gärna laktosfritt
  • 2 äggulor
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Rödtunga
    Rensa och skölj fisken. Filea den och skär filéerna från skinnet. Smörj ett ugnsfast fat och lägg fiskfiléerna på det. Häll på vinet och så mycket fiskbuljong så det nätt och jämnt täcker fisken. Täck fatet med smörpapper eller folie. Koka fisken i ugn på 200 grader i 10-15 minuter. Häll försiktigt av fiskspadet från fatet och koka ihop det något. Håll fisken varm under folielocket.
  2. Gratängsås
    Fräs smör och mjöl. Späd med fiskspad och vispgrädde. Låt såsen koka 3-5 minuter. Ta såsen från värmen. Rör ner äggulorna och tillsätt smör i klickar under fortsatt omrörning. Tillsätt gärna citronsaft och smaka av.
  3. Pommes duchesse
    Skala potatisen noggrant. Koka 20-30 minuter och häll av kokvattnet. Pressa potatisen genom purépress. Tillsätt smör, äggulor samt salt och vitpeppar och arbeta moset poröst. Smaka av. Sedan färdigt för spritsning.
  4. Servering
    Häll såsen över fisken. Spritsa potatismos runt kanten. Garnera med hummer eller räkor samt champinjoner. Gratinera på 275 grader i 10 minuter.
28 november 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...