Röding med vintergrönsaker i brynt smör- och kaprisvinägrett
Röding med vintergrönsaker i brynt smör- och kaprisvinägrett
16 ingredienser
30 m
Krispigt kokta grönsaker med brynt smör, kapris och stekt röding. Lyx!
Vintips: Chardonnay med ekfatskaraktär
Receptet är från Mattias Larssons kokbok Fredagskockens Helgmenyer.
Ingredienser
- 150 g morot
- 150 g palsternacka
- 150 g vitkål
- 150 g rödlök
- 150 g små potatisar, kokta
- 3 dl vatten
- salt
- 50 g smör
- 4 rödingfiléer med skinn (à ca 170 g)
- olivolja
Brynt smör- och kaprisvinägrett
- 100 g smör
- 2 msk kapris
- 1 msk cidervinäger
Till servering
- dill
- cocktailkapris
- flingsalt
Gör så här
Kan förberedas
- Skala och skär morot och palsternacka i centimeterstora bitar. Skär vitkålen i 2 cm stora bitar. Skala och klyfta rödlöken. Dela potatisarna på hälften.
Vid servering
- Koka upp 3 dl saltat vatten tillsammans med 50 g smör. Lägg ner samtliga grönsaker, lägg på ett lock och koka dem al dente i 4-5 minuter. Lyft därefter upp dem.
- Lägg 100 g smör i en kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt tills smöret börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, tillsätt då kapris och vinäger. Dra av kastrullen från plattan.
- Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta rödingen och stek den i ca 2 minuter på skinnsidan i olja, vänd den sedan och stek i ytterligare 1 minut.
- Lägg upp grönsakerna på fyra tallrikar. Lägg på rödingen och häll över smör- och kaprisvinägretten. Toppa med små dillkvistar, cocktalikapris och flingsalt.