Röding med kålrot, syrad grädde och forellrom
Röding med kålrot, syrad grädde och forellrom
15 ingredienser
40 min
Lyxigt, enkelt och med få ingredienser - så beskriver Tom själv den här rätten med röding där söt och smörfräst kålrot möter syrlig sås på smetana med forellrom.
Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser
Röding
- 4 rödingfiléer (med skinnet kvar)
- olivolja
- salt
Smörglaserad kålrot
- 600 g kålrot (gärna små)
- 1 citron, saft och finrivet skal
- 1 msk honung
- 100 g smör
- salt
- svartpeppar
Syrad grädde med forellrom
- 4 dl smetana
- 100 g forellrom
- 1 dl gräslök, skivad
- salt
Garnering
- dillvippa
- 0,5 ask krasse
Gör så här
Röding
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Gnid in fisken med salt och olivolja på båda sidor. Lägg med skinnsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
- Tillaga fisken 20-30 minuter tills fiskens innertemperatur är ca 45 grader. Dra av skinnet och salta och peppra på snittytan före servering.
Glaserad kålrot
- Skala och skiva kålroten tunt på mandolin. Fräs kålroten mjuk i smöret. Tillsätt citron och honung och smaka av med salt och peppar innan servering.
Syrad grädde med forellrom
- Värm smetanan försiktigt. Tillsätt forellrom och gräslök precis innan servering. Smaka av med salt.
- Servera fisken tillsammans med den smörfrästa kålen och den syrade gräddsåsen. Garnera med dill och krasse.
Glöm inte att matsortera skal från kålrot och rester från citronen för en mer hållbar matlagning, och njut av din ugnsbakade röding. /Köket-redaktionen