Rödbetsquinotto med sparris och svartkål

3 röster
40 min
4
Rödbetsquinotto med sparris och svartkål
Foto: Fanny Hansson

Risotto är en riktig favoriträtt, här i vegansk tappning. Istället för ost används en enkel kräm på vita bönor som blandas ner i slutet och ger hela rätten all den underbara krämigheten – och extra mycket protein. / Therese

Receptet kommer ur boken The new green protein av Therese Elgquist, Bonnier fakta. 

Visa mer
40 min
4

Du behöver

  • 1 förp kokta cannellinibönor, à ca 230 g (avrunnen vikt)
  • 1 tsk näringsjäst
  • 1 msk färskpressad citronsaft (från en ekocitron)
  • 6 dl vatten
  • 2 medelstora rödbetor, skalade och tärnade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 10 färska salviablad, finhackade
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 3 dl röd quinoa
  • 250 g grön sparris (eller ostronskivling när sparris inte är i säsong)
  • 100 g svartkål
  • oraffinerat havssalt eller bergsalt
  • nymalen svartpeppar

Topping

  • skalade hampafrön
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Kör bönor, näringsjäst, citronsaft och 1 deciliter av vattnet i en mixer till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Fräs rödbetor, lök och salvia på medelvärme i 1 matsked olivolja i en gryta i 5 minuter, utan att löken tar färg. Tillsätt quinoan och vatten och låt sjuda i 15 minuter, tills det mesta av vätskan har absorberats. Vänd ner bönpurén i grytan och rör om till en krämig quinotto, tillsätt en extra skvätt vatten om den känns för torr. Smaka av med salt och peppar.
  4. Bryt av den nedre torra biten på sparrisen, skär bort den nedre hårda stammen på svartkålen och riv bladen i mindre bitar. Blanda med 1 matsked olivolja och lägg på en bakplåt, rosta mitt i ugnen i 10 minuter, tills sparrisen mjuknat något och svartkålen blivit krispig.
  5. Servera risotton med sparris och svartkål. Strö över hampafrön.
19 januari 2019

Laddar fler recept...