• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Risotto på freekeh med räkor och zucchini

Risotto på freekeh med räkor och zucchini
Foto: Tv4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Risotto på freekeh med räkor och zucchini

14

6 steg att laga

13 ingredienser

30 min

Freekeh är en vetesort som röks innan det torkas, i den här rätten tillagas den på samma vis som ris i en risotto. Tillsammans med zucchini och räkor blir det en härlig fusion mellan Italien, Mellanöstern och Sverige. ​



Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 dl frekkeh
  • 150 g räkor skalade, färska
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 7,5 dl vatten
  • 2 zucchini
  • 2 gula lökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 gröna chilifrukter
  • 1 kruka färsk bladpersilja, hackad
  • 5 dl torrt vitt vin
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med buljongtärningen i en kastrull. Håll varmt.
  2. Skala zucchinin. Spara skalet till garnering. Riv zucchinin och lägg åt sidan.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Börja med att steka löken mjuk i olja. När löken är mjuk tillsätt vitlök och riven zucchini. Låt fräsa en stund och tillsätt vinet.
  4. Rör ner freekeh tillsammans med lite av buljongen. Låt koka och rör om då och då. Späd med mer buljong allt eftersom den kokar in.
  5. När freekehn är mjuk, tillsätt räkorna och ta av från värmen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Avsluta med att röra ner hackad persilja och de sparade zucchiniskalen. Servera genast.