Rimmad torskrygg med gyllene sås och knaperstekt sidfläsk

15 röster
60 m
4

Torsk och sidfläsk är en toppenkombo! I det här receptet serveras rödbetor och gyllene hollandaisesås till!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

Rimmad torsk

  • 700 g färsk torskrygg
  • 1 l vatten
  • 25 g salt

Servering

  • 8 små rödbetor
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 0,5 dl gräslök, finhackad

Hollandaisesås

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 2,5 msk citronsaft, färskpressad
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Dela torskryggen i fyra bitar. Blanda vatten och salt i en bunke till en lag. Lägg i torsken och rimma i lagen ca 40 minuter.
  2. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är al dente. Häll av vattnet och klyfta betorna i fyra bitar.
  3. Skär sidfläsket i små tärningar och stek på medelvärme tills de är knapriga och fina.
  4. Sätt ugnen på 120 grader. Ta upp torsken ur lagen och lägg i en ugnssäker form smord med lite smör eller rapsolja. Använd en stektermometer och tillaga fiskbitarna i ugnen tills de har en innetemperatur på ca 54 grader (ca 10 minuter). Värm under tiden rödbetorna i ugnen.
  5. Smält smöret till hollandaisesåsen i en kastrull och värm det till ca 60 grader.
  6. Vispa samman äggulor med citronsaft och vatten i en annan kastrull eller i vattenbad på medelvärme (till ca 65 grader).
  7. Tillsätt smöret till äggblandningen i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt och eventuellt lite mer citronsaft.
  8. Montera allt på tallrik och strö över gräslöken.
22 augusti 2016
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept