Rimmad torsk med beurre blanc och varma tomater
Rimmad torsk med beurre blanc och varma tomater
18 ingredienser
45 min
Lyxig rätt med torsk, ljumna tomater och en vansinnigt god smörsås - perfekt till helgen! Snabbrimningen gör torsken saftig och fast i konsistensen.
Se Tina Nordström laga receptet

Ingredienser
Torsk
- 600-800 g torskrygg, gärna med skinnet kvar
- 1 dl salt
- 1 l vatten
- 300 g körsbärstomater, blandade färger
- 1 schalottenlök
- 2 klyftor vitlök
- 5 kvistar färsk timjan
- 3 msk olivolja
- 3 tsk sherryvinäger
- salt
- svartpeppar
Beurre blanc
- 1 dl torrt vitt vin
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 250-300 g smör, rumstempererat
- 1 knippe gräslök, finskuren
- citronsaft, färskpressad
- salt
Gör så här
Torsk
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Rör ut 1 dl salt i 1 liter kallt vatten i en bunke och låt torsken rimma i ca 15 minuter i rumstemperatur.
- Skala och skiva schalottenlök och vitlök tunt. Halvera tomaterna.
- Lägg tomater, lök, vitlök och repad timjan i en ugnsform. Ringla över olivolja och sherryvinäger.
- Lyft upp och skölj av fisken. Klappa torr med hushållspapper.
- Lägg fisken ovanpå tomaterna. Tillaga i ugnen ca 20-25 minuter, eller till en innertemperatur på ca 50-52 grader.
Beurre blanc
- Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vinäger och vin. Låt sakta koka tills nästan all vätska kokat in.
- Späd lökskyn med tärnat mjukt smör. Den skall bara nästan koka. Vispa hela tiden. Såsen kommer tjockna allt eftersom smöret tillsätts.
- Rör ned gräslöken. Smaka av såsen med lite pressad citronsaft och salt.
- Dra av skinnet på torsken och skeda över såsen och tomaterna vid servering.