Raw caramel cheesecake

12 bitar
Raw caramel cheesecake
Foto: Linus Hallgren

Första gången jag blev bjuden på raw food, så var det en chockerande god choklad- och banantårta som vände helt upp och ned på min värld. Nu har jag tagit fram ett kolasmakande praktverk som kommer att göra samma sak för dig. Varsågod. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

2 december 2016
12 bitar

Du behöver

Botten

  • 3 dl pekannötter
  • 100 g dadlar, ca 10 st
  • en nypa salt

Fyllning

  • 5 dl naturella cashewnötter
  • 1 dl kallpressad kokosolja, utan smak
  • 0,5 dl agavesirap
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk mesquitepulver (kan uteslutas)

Kolasås

  • 80 g dadlar, ca 8 st
  • 1,5 dl kallpressad kokosolja, utan smak
  • 1,5 dl lönnsirap
  • en nypa flingsalt
  • pekannötter till dekoration

Gör så här

  1. Botten
    Mixa pekannötterna i en matberedare till ett fint pulver.
  2. Kärna ur dadlarna och mixa ner bland nötterna tillsammans med en nypa salt.
  3. Tryck ut nötmassan i botten av en springform, 20 cm i diameter.
  4. Fyllning
    Blötlägg cashewnötterna i några timmar, helst över natten.
  5. Smält kokosoljan försiktigt i mikron eller i en kastrull.
  6. Mixa ihop samtliga ingredienser till en slät, tjock kräm.
  7. Ha tålamod, det tar några minuter innan du får en perfekt konsistens. Häll ner krämen över pajskalet. Skaka formen så ytan blir jämn och slät.
  8. Ställ in i frysen i några timmar, helst över natten.
  9. Kolasås
    Kärna ur dadlarna och smält kokosoljan.
  10. Mixa samman samtliga ingredienser till en slät kolasås.
  11. Ta ut cheesecaken ur frysen. Lossa formen och lyft över cheesecaken på ett serveringsfat. Häll över kolasåsen och dekorera med pekannötter. Servera.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Bakformar från kända varumärken

Bakformar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept