Raw caramel cheesecake

Raw caramel cheesecake
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Raw caramel cheesecake

13 ingredienser

Första gången jag blev bjuden på raw food, så var det en chockerande god choklad- och banantårta som vände helt upp och ned på min värld. Nu har jag tagit fram ett kolasmakande praktverk som kommer att göra samma sak för dig. Varsågod. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 3 dl pekannötter
  • 100 g dadlar, ca 10 st
  • salt

Fyllning

  • 5 dl cashewnötter
  • 1 dl kallpressad kokosolja, utan smak
  • 0,5 dl agavesirap
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk ev mesquitepulver

Kolasås

  • 80 g dadlar, ca 8 st
  • 1,5 dl kallpressad kokosolja, utan smak
  • 1,5 dl lönnsirap
  • flingsalt, en nypa
  • pekannötter, till dekoration

Gör så här

Botten

  1. Mixa pekannötterna i en matberedare till ett fint pulver.
  2. Kärna ur dadlarna och mixa ner bland nötterna tillsammans med en nypa salt.
  3. Tryck ut nötmassan i botten av en springform, 20 cm i diameter.

Fyllning

  1. Blötlägg cashewnötterna i några timmar, helst över natten.
  2. Smält kokosoljan försiktigt i mikron eller i en kastrull.
  3. Mixa ihop samtliga ingredienser till en slät, tjock kräm.
  4. Ha tålamod, det tar några minuter innan du får en perfekt konsistens. Häll ner krämen över pajskalet. Skaka formen så ytan blir jämn och slät.
  5. Ställ in i frysen i några timmar, helst över natten.

Kolasås

  1. Kärna ur dadlarna och smält kokosoljan.
  2. Mixa samman samtliga ingredienser till en slät kolasås.
  3. Ta ut cheesecaken ur frysen. Lossa formen och lyft över cheesecaken på ett serveringsfat. Häll över kolasåsen och dekorera med pekannötter. Servera.