• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Rårakor med kantareller, parmesankräm och brynt smör

NYHET
Rårakor med kantareller, parmesankräm och brynt smör
Foto: Miriam Preis

Rårakor med kantareller, parmesankräm och brynt smör

5 steg att laga

15 ingredienser

30 m

”Ett tag levde jag på rårakor. Det måste väl ändå vara något av det bästa som finns att käka till middag när kylskåpet ekar tomt eftersom de består av exakt en (1!) ingrediens. Denna ingrediens är dessutom i säsong året runt, den är billig och har lång hållbarhet. Har du potatis hemma, då har du alltid middag. Den här varianten på råraka brukar jag laga på hösten, när det fortfarande går att hitta kantareller i skogen (eller i butiken i mitt fall). Sedan toppar jag med picklad silverlök, dill och en kräm på crème fraiche och brynt smör. Det här receptet är lagom för ungefär 2 personer, men är lätt att dubbla om ni blir fler.” /Julia Tuvesson

Brynt smör bokomslag

Receptet är ur boken

Brynt smör av Julia Tuvesson, Norstedts.

Ingredienser

portioner2 portioner

Rårakor

  • 8 potatisar
  • smör (till stekning)

Parmesankräm med brynt smör

  • 20 g smör
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 dl parmesanost, finriven
  • svartpeppar

Tillbehör

  • 150 g kantareller (eller annan svamp)
  • 2 msk smör (till stekning)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 silverlök, i tunna skivor
  • 1 äpple, i tunna skivor
  • 50 g grönkål, i små bitar
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Tillbehör
    Rensa kantarellerna och stek dem ordentligt i lite smör i en stekpanna. Salta och peppra.
  2. Häll citronsaft över silverlöken och äpplet och låt stå och marinera till servering. Krama grönkålen mjuk med händerna tillsammans med en liten skvätt citronsaft.
  3. Parmesankräm
    Bryn smöret och låt svalna. Blanda med crème fraiche, riven ost och svartpeppar.
  4. Rårakor
    Skala potatisen om skalet är tjockt, eller låt det sitta kvar. Riv den grovt på ett rivjärn. Lägg över i en bunke. Om det är mycket vätska, kläm ur den. Stek rårakor i smör, i valfri storlek, tills de är gyllene på båda sidor.
  5. Servering
    Toppa varje råraka med kantareller, lök, grönkål, äppelskivor, parmesankräm och gräslök. Salta och peppra. Servera direkt.
TIPS!
Brynt smör bokomslag

Receptet är ur boken "Brynt smör"