Råraka med kallrökt lax, pepparrotsfil och kryddost
Råraka med kallrökt lax, pepparrotsfil och kryddost
13 ingredienser
40 min
En krispigt god klassiker i middagsformat! Råraka toppad med kallrökt lax, en kräm på fil och pepparrot, kryddost, krispiga rädisor och färskriven pepparrot.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 800 g potatis
- rapsolja
- smör
- 200 g kallrökt lax, strimlad
- 0,5 l filmjölk (eller gräddfil, avhängd över natten i kaffefilter (crème fraiche går också bra)
- 2 msk riven pepparrot på tub
- 2 msk dijonsenap
- 5 cm färsk pepparrot
- 6 rädisor, tunt hyvlade
- 2 salladslökar, fint skivade
- 100 g kryddost, fint tärnad (alt Västerbotten, präst eller svecia)
- 1 kruka gräslök, fint skuren
- salt
Gör så här
- Riv potatisen grovt. Blanda med salt och vrid ut vätskan ur potatisen i en kökshandduk.
- Hetta upp stor stekpanna med rapsolja och smör. När smöret tystnat, lägg i en fjärdedel av potatisen, platta till med stekspade och stek på medelhög värme till fin färg. Vänd och stek färdigt på andra sidan. Lägg upp på galler och stek tre till.
- Vid servering värms rårakorna snabbt i ugn på galler i 200 grader.
- Blanda hängd filmjölk med pepparrot på tub och dijonsenap. Smaka av med salt.
Servering
- Lägg upp rårakor på tallrikar, sprid ut kallrökt lax på varje raka, ringla eller klicka ut pepparrotsfil. Garnera med rädisor, kryddost, salladslök och gräslök.