Räksallad i nobissås på vitlökslevain

Räksallad i nobissås på vitlökslevain
Foto: Tv4

Räksallad i nobissås på vitlökslevain

Av: Victoria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 m

Krämig och smakrik räksallad i nobissås som serveras på vitlöksstekt levainbröd med en sallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Nobis-sås:

  • 1 ägg
  • 2,5 dl olja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymalen
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök, liten riven

Levain:

  • levainbröd, skivade stekt i olivolja därefter gnuggad i vitlök

Sallad:

  • 0,5 förp salladsmix
  • 0,5 förp sockerärtor
  • 1 avokado
  • 20 räkor med skal
  • edamamebönor för veg. alternativ

Gör så här

Sås

  1. Lägg ägget i kokande vatten och låt det koka i EXAKT 3 minuter. Låt svalna så du kan hålla i det.
  2. Knäck ägget (bränn dig inte på det rinniga) och gröp försiktigt ur hela ägget med en sked ner i mixerns behållare. Mixa.
  3. Börja med att försiktigt hälla i lite olja åt gången i äggblandningen - precis som man gör majonnäs - så att såsen inte skär sig. Mixa.
  4. Fortsätt därefter försiktigt med vinägern och resterande olja tills du har en tjock sås.
  5. Blanda i vitlöksrivet och smaka sedan av med senap, salt och peppar.
  6. Låt gärna såsen dra lite i kylen och smaka innan servering.

Levain

  1. 1 liten skiva per person. Stek de putsade (kanterna ska bort) brödskivorna i het panna med olivolja och gnugga därefter ordentligt med en vitlöksklyfta.

Sallad

  1. Blanda salladsmix med finhackade sockerärtor i en bunke, i med avokado och räkor eller edamamebönor (eller både och) och vänd sedan ner rikligt med sås och gojsa runt.
  2. Fördela salladen snyggt på bröden. Lite salt och peppar, sen kan den serveras!