Räkor med tre spännande såser

8 röster
ca 30 m
ca 30 m

Du behöver

Asiatisk majonäs, grundrecept

  • 1 ägg, rumstempererat
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 2 tsk risvinäger
  • ev salt (om den inte ska smaksättas med salta smaksättare)

Shishimimajonnäs

  • 1 dl asiatisk majonnäs (recept ovan)
  • 1 tsk shishimi toragashi (japansk chilikrydda, alt 1 tsk srirachasås)
  • salt

Ingefärsmajonnäs

  • 1 dl asiatisk majonnäs (recept ovan)
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk riven ingefära

Sesamaioli

  • 1 dl asiatisk majonnäs (recept ovan)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk rostade vita sesamfrön
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk japansk soja
  • 1 kg räkor

Gör så här

  1. Asiatisk majonäs, grundrecept
    Separera äggulan från vitan. Till majonnäsen använder vi bara äggulorna. Spara vitorna till att göra maränger eller fyll ut en omelett.
  2. Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all olja är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger och eventuellt salt. Vispa samman.
  3. Shishimimajonnäs
    Ta en halv sats asiatisk majonnäs, strö över shishimi toragashi. Vispa försiktigt samman. Smaka av med salt.
  4. Ingefärsmajonäs
    Blanda soja och ingefära med majonnäs tills allt är väl blandat.
  5. Sesamaioli
    Vispa försiktigt samman majonnäs med vitlök, sesamolja, sesamfrön och soja. Smaka av med ev salt.
  6. Häll upp räkorna i en stor skål. Doppa i såserna och njut!
4 januari 2016

Fler goda recept