Räkmacka med tryffelmajonnäs

Räkmacka med tryffelmajonnäs

Räkmacka med tryffelmajonnäs

Av: John - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 min

En liten lyxig prisvinnande räkmacka. Räckmackan går bra att servera både som förrätt eller varmrätt.

Ingredienser

portioner

Bröd

  • 4 skivor formfranska
  • 2 msk smör

Tryffelmajonnäs

  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 1 msk tryffelolja
  • 1,5 dl neutral matolja (majs, solros eller liknande)

Vaktelägg

  • 2 vaktelägg
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl vatten, iskallt

Bygget

  • 28 skalade räkor
  • 4 blad romansallad (samma storlek som brödskivorna)
  • 4 skivor citron
  • dillkvist
  • svartpeppar

Gör så här

Brödet

  1. Skär ut små rundlar ur brödet. Värm smöret i en panna, vänd snabbt brödet i smöret så att det drar in på båda sidor och sedan stek tills det har en fin färg. Lyft ur pannan och lägg på tallrikar.

Tryffelmajonnäs

  1. Blanda alla ingredienser utom oljorna i en hög mixerbunke. Starta stavmixer och mixa ihop. Häll sedan ner tryffeloljan medan mixern går.
  2. Häll långsamt ner den neutrala oljan, tills majonnäsen har fått rätt konsistens. Den ska vara tjock.

Vaktelägg

  1. Koka äggen i 2 minuter. Lägg dem i en bunke med 1/3 ättiksprit och 2/3 iskallt vatten. Låt stå i 5 minuter. Skala försiktigt. (Koka gärna extra i reserv)

Bygget

  1. Lägg upp brödet på varsitt fat. Bre ett tunt lager majonnäs på varje skiva, lägg på ett salladsblad och bre ett tunt lager majonnäs ovanpå. Lägg upp räkorna snyggt. Toppa med en rejäl klick tryffelmajonnäs.
  2. Dela vakteläggen i halvor och tryck försiktigt ner en halva lite mitt i majonnäsen. Dela citronskiva i 4 klyftor och tryck ner med spetsen före, bredvid ägget. Toppa med dillkvisten och dra ett varv med svartpepparkvarnen över.