Raggmunk med kantareller och lingon

koket.se
Raggmunk med kantareller och lingon
Foto: TV4
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Raggmunk med kantareller och lingon

15 ingredienser

En riktig husmanskostklassiker som passar alla dagar i veckan. Här serveras den med stekta kantareller och rårörda lingon.

Se Paul Svensson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 200 g fast potatis
  • 1 ägg
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 3 dl havredryck
  • 2 färska lökar
  • 250 g kantareller
  • 30 g smör, till svampen
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Rårörda lingon

  • 250 g frysta lingon
  • 80 g strösocker

Till servering

  • 1 kruka färsk persilja, hackad
  • havregrädde (eller vispgrädde)

Gör så här

  1. Skär potatisen i grova bitar, behåll skalet på.
  2. Mixa potatis med ägg, kikärtsmjöl och havremjölk. Smaka av med salt.
  3. Rör lingon med socker och låt stå i rumstemperatur tills sockret löst upp sig.
  4. Ansa och skär kantarellerna i grova bitar. Hacka löken.
  5. Skiva löken, använd både lök och stjälk.
  6. Fräs till att börja med den vita delen på löken mjuk i rapsolja i en stekpanna. Tillsätt på slutet den gröna delen. Ta från värmen.
  7. Stek svampen i rapsolja i en separat stekpanna. Tillsätt smör samt den stekta löken när svampen fått lite färg. Salta.
  8. Stek raggmunkar av smeten i smör i en stekpanna. Stek på lite lägre värme så att de inte bränns.
  9. Fördela kantareller över vid servering. Strö över lingon och häll gärna på lite grädde. Toppa med persilja och ät direkt.