Rådjursfärsbiff med mandelpotatispuré, blandsvampsås och vodkamarinerade lingon

POPULÄRT
Rådjursfärsbiff med mandelpotatispuré, blandsvampsås och vodkamarinerade lingon
Foto: TV4
Patrik Engfors SMK 2019
Patrik Engfors SMK 2019

Rådjursfärsbiff med mandelpotatispuré, blandsvampsås och vodkamarinerade lingon

Av: Patrik Engfors

Från: Sveriges mästerkock

28 ingredienser

60 m

Lyxiga biffar på rådjursfärs serveras med mandelpotatispuré, smakrik svampsås och lingon marinerade med en gnutta vodka. Som kronan på verket avslutas rätten med en friterad kejsarhatt.

Tips! Har du inte tillgång till svamparna i ingredienslistan går det bra med 350 g valfri blandad svamp.

Ingredienser

portioner

Rådjursfärsbiff

  • 480 g rådjursfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk vatten, kallt
  • svartpeppar
  • 1 kvist färsk timjan

Mandelpotatispuré

  • 800 g mandelpotatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 30 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • salt

Blandsvampsås

  • 8 champinjoner
  • 12 champinjonpärlor (små utan fot)
  • 10 kantareller
  • 20 namekosvampar
  • 1 kejsarhatt
  • 50 g rökt sidfläsk
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1.5 dl shiitakefond, enligt receptet nedan
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Vodkamarinerade lingon

  • 100 g lingon
  • 2 msk strösocker
  • 3 cl vodka

Friterad kejsarhatt

  • 2 kejsarhatt
  • rapsolja, till fritering

Shiitakefond

  • 1 liter torkad shiitakesvamp
  • 2 l vatten, kokande

Gör så här

Shiitakefond

  1. Häll kokande vatten över den torkade shiitakesvampen. Låt stå och dra i ca 2 timmar. Koka sedan ner vätskan tills knappt en tredjedel återstår.
  2. Shiitakefonden håller bra i kylskåp i ungefär en vecka. Det går också bra att frysa in den. Om man du får tag på torkad shiitake går det även bra att använda någon annan god fond.

Lingon

  1. Blanda lingon, strösocker och vodka. Rör om då och då tills sockret löst sig.
  2. Gör gärna mycket lingon och spara till ett senare tillfälle. De blir bara bättre om de får stå och dra ett par dagar. Varför inte prova att servera dem i en dessert om du får över? Jättegott till vaniljglass!

Rådjursfärsbiffar

  1. Blanda ihop rådjursfärs, salt, vatten, kallpressad rapsolja och svartpeppar. Låt köttet vila i 20-30 minuter.
  2. Forma till fyra biffar och stek i rapsolja och smör. Vänd biffarna när de fått fin färg. Lägg i en kvist timjan när du vänt biffarna och ös biffarna regelbundet tills innertemperaturen är 53 grader. Låt biffarna vila ett par minuter innan servering.

Svampsås

  1. Skär fläsket i små tärningar och bryn i lite smör.
  2. Dela svamparna i lite olika stora bitar. Lämna små svampar hela. Stek svampen tillsammans med fläsket i ett par minuter tills de får fin färg. Hacka en schalottenlök och en vitlöksklyfta och låt dessa fräsa med tills de är mjuka.
  3. Häll 1,5 dl shiitakefond i pannan och låt den koka ner till hälften. Tillsätt grädden och fortsätt koka såsen ett par minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Mandelpotatispuré

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av.
  2. Värm på mjölk, grädde och smör.
  3. Pressa potatisen genom en finmaskig sil. Blanda potatis, mjölkblandning, äggulor och riven västerbottensost. Smaka av med salt.

Friterad kejsarhatt

  1. Skär kejsarhattarna på längden i 3 millimeter tjocka skivor. Fritera skivorna i rapsolja i 3 minuter. Lägg upp på en bit hushållspapper och salta lätt.