Purjolökspaj med gruyère

NYHET
Purjolökspaj med gruyère
Foto: Eva Hildén
Tess Medina
Tess Medina

Purjolökspaj med gruyère

10 ingredienser

1.5 h

"Den här pajen växte jag upp med. Egentligen kan man ju ha vilka grönsaker som helst i den, men just purjolök är en favorit hos mig" /Tess

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1-2 msk vatten

Fyllning

  • 2 purjolökar (stora)
  • smör (till stekning)
  • 200 g gruyèreost
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Hacka ihop smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225°.

Fyllning

  1. Ansa och skär purjolöken i cm-stora ringar. Stek dem i smör i cirka 5 min. Riv osten.
  2. Tryck eller kavla ut degen i en form med pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  3. Lägg 1.5 dl ost i pajskalet. Lägg på purjolöken.
  4. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2.5 dl ost.
  5. Häll äggstanningen i pajskalet. Toppa med resten av osten.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40 minuter