Vårens godaste tårta! Camilla gör favoriten prinsesstårta i form av en stubbe och fyller den med hemkokt rabarbersylt, fluffig grädde och len vaniljkräm.
Inspireras av härliga bakverk och goda desserter bakade med svenskt strösocker
Läs mer
Se Camilla Hamid laga receptet
Ingredienser
Rabarbersylt (räcker till mer än vad som behövs i receptet)
500 g rabarber
1,5 dl syltsocker
2 msk citronsaft
Vaniljkräm
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 äggulor (från stora ägg)
2 msk majsstärkelse
1,5 msk strösocker
50 g smör
1 vaniljstång
Bottnar
3 ägg (stora)
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
Dekoration
4 dl vispgrädde, kylskåpskall
ca 500 g marsipan, vitfärgad
majsstärkelse, till utkavling av marsipanen
Gör så här
Rabarbersylt
Ansa och skölj rabarbern (eller använd frysta, färdigskurna).
Skär rabarbern i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker och citronjuice.
Låt koka upp och sjud ca 10 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Rör då och då.
Häll upp på väl rengjorda glasburkar med lock. Låt svalna och förvara i kylen.
Vaniljkräm
Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
Ta bort kastrullen från värmen och häll över krämen i en skål. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din stubbe med den.
Bottnar
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt
Tillsätt bakpulver och vetemjöl och vänd försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Ha till sist i mjölken och vänd samman till en jämn smet.
Täck en form med måtten 30x40 cm med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen.
Grädda botten i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.
Montering
Dela botten i tre rektanglar. Fyll tårtbottnarna med rabarbersylt och i nästa lager med vaniljkräm. Ställ i kylen ca 30 minuter så att tårtan sätter sig och blir stabilare.
Vispa grädden. Täck hela tårtan med uppvispad grädde och se till att toppen är lite rundad för den klassiska prinsesstårta-looken. Ställ i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut marsipanen till en rektangel. Använd majsstärkelse på arbetsytan för att minska risken för att den ska fastna. Täck försiktigt tårtan med marsipanen och dekorera med florsocker.