Prins Alexanders tårta

Prins Alexanders tårta
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Prins Alexanders tårta

21 ingredienser

60 m

En saftig tårtbotten med mycket smak av kryddor och vacker färg av rödbetor. Tårtbotten och fyllningen är gluten- och mjölkfri vilket gör att den passar perfekt på alla slags kalas. /Jessica

Ingredienser

portioner8 - 10

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl majsstärkelse
  • 2 dl havremjöl, märkt glutenfritt om du har celiaki
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 150 g rödbeta, finrivna
  • 100 g mjölkfritt margarin, smält
  • 0,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • glutenfritt ströbröd till formen (eller kokos)

Äpplefyllning

  • 6-7 svenska äpplen
  • 1 dl calvados
  • 1 dl strösocker

Gräddtopping

  • 4 dl vispgrädde (kan bytas mot mjölkfri)
  • 4 dl crème fraîche (kan bytas mot mjölkfri)
  • 3 msk vaniljsocker

Montering

  • 1 rödbeta [ca 100 g]

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp i 3 minuter.
  3. Blanda samman de torra ingredienserna och vispa ner de i äggsmeten.
  4. Tillsätt rödbetor, smör och äppeljuice. Vispa i ytterligare 3 minuter.
  5. Smöra och bröa en springform. Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. Låt kakan svalna och dela sen i två eller tre delar.

Äppelfyllning

  1. Kärna ut och skär äpplena i små kuber, behåll skalet.
  2. Koka upp äppelkuberna med calvados och socker. Låt koka i 30 minuter och låt sedan svalna.

Gräddtopping

  1. Vispa grädden lätt. Tillsätt crème fraiche och vaniljsocker och vispa till en tjock fluffig kräm

Montering

  1. Bred ut all äppelfyllning på ett eller två lager.
  2. Bred tunt med gräddtoppingen. Lägg ihop till en tårta och bred grädden runt om hela.
  3. Skala och finriv en rödbeta Lägg lite i handen och pressa över tårtan så den får ett vackert lilarött mönster.
  4. Låt stå ca 15 minuter innan servering.