Potatispaj med Västerbottensost, picklad lök och rom

NYHET
Potatispaj med Västerbottensost, picklad lök och rom
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Potatispaj med Västerbottensost, picklad lök och rom

14 ingredienser

1 h

Frasig filodegspaj fylld med potatis, purjo, dill och generöst med Västerbottensost. Bjud med snabbpicklad schalottenlök, en klick gräddfil och rom.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp filodeg, kyld
  • 600 g färskpotatis
  • 1 purjolök, grovt skuren
  • 150 g Västerbottensost, tärnad
  • 1 citron, skalet, rivet
  • 1 kruka färsk dill, grovt skuren
  • 2 ägg
  • rapsolja

Topping

  • 120 g rom (valfri sort)
  • 3 dl gräddfil

Picklad rödlök

  • 2 bananschalottenlökar, skivade
  • ca 0,5 dl citronsaft (saften från den zestade citronen)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

Picklad lök

  1. Värm citronsaft (använd sedan skalet att riva till pajen), socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.
  2. Skala och skiva löken tunt. Lägg ner i den kalla lagen. Låt stå och dra fram till servering.

Paj

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Skrubba och skär potatisen i skivor. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Fräs potatis och purjolök mjuka i rapsolja. Salta och ställ åt sidan.
  3. Lägg en kökshandduk över filodegen så att den inte torkar medan du monterar pajen.
  4. Pensla en rund pajform, ca 25 cm i diameter, med rapsolja. Lägg i ett ark med filodeg så att det hänger över kanten och pensla rapsolja på det. Lägg i ett nytt ark och vik över kanten åt ett annat håll, pensla igen och fortsätt tills hela botten är täckt (ca fyra ark totalt för botten).
  5. Blanda potatis- och purjolöksblandningen med citronskal, dill och ost. Salta. Knäck i äggen och blanda försiktigt runt. Du kan också varva och blanda alla ingredienser direkt i pajformen, så gör Stefan i klippet.
  6. Lägg fyllningen i botten av formen med filodegen, vik över kanterna.
  7. Pensla två ark filodeg med rapsolja, lägg överst i formen, gärna lite veckigt, här ska degen inte gå över kanten.
  8. Grädda i ugn ca 25-30 minuter.
  9. Servera med picklad lök, rom och gräddfil.