Potatisgnocchi med svamp, parmesan och rostad mandel
Potatisgnocchi med svamp, parmesan och rostad mandel
10 ingredienser
45
Hemgjorda gnocchi stekta i brynt smör serverade med shiitakesvamp, parmesanost och rostad mandel. Vill du ta en genväg så köper du färdiga kylda gnocchis.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 900 g potatis
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl, + extra till utbakning
- 50 g smör, till stekning
- 200 g shiitakesvamp, skuren grovt
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 1 kruka färsk persilja
- parmesanost
- 1 dl mandelspån, rostad i panna
Gör så här
- Skala och koka potatisen precis klar. Pressa i bunke och låt ånga av.
- Blanda i ägg och sedan mjöl. Vänd runt hastigt och lägg degen på mjölat bord.
- Forma till ca 3 cm tjocka rullar och skär dem i 3 cm långa bitar. Tryck till bitarna lätt med gaffel.
- Koka upp saltat vatten. Koka bitarna i ca 4 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp och låt rinna av, spara kokvattnet.
- Värm smöret i en stekpanna, det ska tystna och bli lite lätt brynt.
- Lägg i den nykokta och fortfarande varma gnocchin.
- Låt steka fint runt om utan att den tar alldeles för mycket färg. Häll i några skedar av kokvattnet och häll upp på ett fat.
- Stek svampen krispig i smör först i stekpannan. Tillsätt därefter lök och vitlök, låt steka med några minuter. Avsluta med hälften av persiljan, salt och peppar.
- Lägg svampen på den varma gnocchin. Toppa med rostad mandelspån, riv över generöst med parmesan och strö över resterande persilja.