Potatisgnocchi med svamp, parmesan och rostad mandel

POPULÄRT
koket.se
Potatisgnocchi med svamp, parmesan och rostad mandel
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Potatisgnocchi med svamp, parmesan och rostad mandel

10 ingredienser

45

Hemgjorda gnocchi stekta i brynt smör serverade med shiitakesvamp, parmesanost och rostad mandel. Vill du ta en genväg så köper du färdiga kylda gnocchis.

Se Stefan Ekengren laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 900 g potatis
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl, + extra till utbakning
  • 50 g smör, till stekning
  • 200 g shiitakesvamp, skuren grovt
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 kruka färsk persilja
  • parmesanost
  • 1 dl mandelspån, rostad i panna

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen precis klar. Pressa i bunke och låt ånga av.
  2. Blanda i ägg och sedan mjöl. Vänd runt hastigt och lägg degen på mjölat bord.
  3. Forma till ca 3 cm tjocka rullar och skär dem i 3 cm långa bitar. Tryck till bitarna lätt med gaffel.
  4. Koka upp saltat vatten. Koka bitarna i ca 4 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp och låt rinna av, spara kokvattnet.
  5. Värm smöret i en stekpanna, det ska tystna och bli lite lätt brynt.
  6. Lägg i den nykokta och fortfarande varma gnocchin.
  7. Låt steka fint runt om utan att den tar alldeles för mycket färg. Häll i några skedar av kokvattnet och häll upp på ett fat.
  8. Stek svampen krispig i smör först i stekpannan. Tillsätt därefter lök och vitlök, låt steka med några minuter. Avsluta med hälften av persiljan, salt och peppar.
  9. Lägg svampen på den varma gnocchin. Toppa med rostad mandelspån, riv över generöst med parmesan och strö över resterande persilja.