Potatis- och ostpaj med dill

Potatis- och ostpaj med dill
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Potatis- och ostpaj med dill

18 ingredienser

1 h 15 m

Filodegspaj med vällagrad ost, färskpotatis, dill och brynt smör. Perfekt som middag eller som ett inslag på buffén.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 250 g filodeg
  • 50 g smör
  • 500 g färskpotatis
  • 2 gula lökar (stora)
  • 3 msk rapsolja
  • 200 g vällagrad ost
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 knippe dill
  • salt
  • peppar

sallad

  • 70 g spenat (eller rucola)
  • 100 g romansallad
  • 0,33 gurka

dressing

  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk senap
  • 1 msk yoghurt

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen i saltat vatten i 8 minuter. Dela dem halvor när de har
  2. svalnat något.
  3. Använd en form med avtagbar botten. Smörj kanterna med lite olja och lägg bakplåtspapper i botten.
  4. Smält smöret och låt det brynas lätt. Lägg ungefär 5 lager filodeg omlott i formen och pensla med det
  5. brynt smöret mellan varje lager. Låt degen hänga över kanten!
  6. Skiva löken och stek den mjuk i rapsoljan. Vispa ihop äggen med mjölken och lite salt. Hacka dillen
  7. och riv osten grovt.
  8. Blanda potatisen, löken och hälften av osten i en bunke och lägg sedan allt i formen. Strö över dillen
  9. och häll på äggstanningen. Strö över den sista osten och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.
  10. Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
  11. Dela gurkan, kärna ur den och skiva i halvmånar. Hacka romansalladen grovt. Blanda gurkan med salladen och droppa på dressingen precis innan servering. Ät salladen med pajen och njut!