Kall sparrissoppa

Kall sparrissoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pontus Frithiof
Pontus Frithiof

Kall sparrissoppa

8 ingredienser

30 min

Den här soppan på vit sparris funkar lika bra varm som kall.

Sparris som serveras kall ska inte kokas med smör, utan med olivolja.

Ingredienser

portioner
  • 16 vita sparrisar, kokta och nerskurna i bitar
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl kycklingfond
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 msk champagnevinäger eller vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och koka sparrisen i lättsaltat vatten. Dela den i bitar. Skala och hacka löken.
  2. Sautera, det vill säga stek hastigt på hög värme den hackade schalottenlöken och den kokta sparrisen.
  3. Slå på kycklingfond och låt detta koka i 10 minuter över medelstark värme.
  4. Slå sedan på mjölken och grädden och låt det koka in. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  5. Mixa soppan noga och passera den genom fin sil. Om soppan serveras varm kan man gärna ha i en sked smör innan serveringen.