Pocherad hälleflundra med ostronsås
Pocherad hälleflundra med ostronsås
15 ingredienser
40 m
Pocherad hälleflundra med lyxig ostronsås kommer förgylla helgens middag. Toppa med hackade ostron och smörfrästa grönsakstrimlor. Med tournerad potatis blir rätten komplett!
Ingredienser
- 4 bitar hälleflundra [á 180 g]
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 dl vitt vin
- 1 dl fiskbuljong
- 100 g smör
- 8-12 ostron
- 0,5 purjolök
- 1 morot
- 2 dl grädde
- 0,5 citron
- 1 klyfta vitlök
- maizenaredning
- 1 knippe färsk körvel
- salt
- vitpeppar
Gör så här
- Filea hälleflundran och stycka upp den i fina bitar om ca 180 gram var.
- Finhacka schalottenlöken och lägg i en låg kastrull.
- Lägg fisken ovanpå och slå på vin, fiskbuljong och lite smör (ca 30 g). Salta och peppra.
- Öppna ostronen, frigör dem och ta reda på vätskan. Skär dem sedan grovt.
- Finstrimla purjolök och morot.
- Koka fisken under lock på låg temperatur ca 4 minuter, så att den fortfarande har lite kärna.
- Lyft upp fisken och håll den varm, t.ex. i ugnen på 50 grader.
- Koka ner fonden och tillsätt grädde och koka vidare. Smaka av med lite citronsaft, vitlök och ostronsaften. Sila såsen och red av den något.
- Lägg fisken i såsen och låt den sjuda försiktigt.
- Svetta den finstrimlade purjolöken och moroten i lite smör, salt och vitpeppar.
- Lägg grönsakstrimlorna på fisken, fördela ostron över och garnera med körvel.
- Serveras med tournerad potatis.