Pocherad hälleflundra med ostronsås

Fredrik Eriksson ny

Pocherad hälleflundra med ostronsås

15 ingredienser

40 m

Pocherad hälleflundra med lyxig ostronsås kommer förgylla helgens middag. Toppa med hackade ostron och smörfrästa grönsakstrimlor. Med tournerad potatis blir rätten komplett!

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar hälleflundra [á 180 g]
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 100 g smör
  • 8-12 ostron
  • 0,5 purjolök
  • 1 morot
  • 2 dl grädde
  • 0,5 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • maizenaredning
  • 1 knippe färsk körvel
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Filea hälleflundran och stycka upp den i fina bitar om ca 180 gram var.
  2. Finhacka schalottenlöken och lägg i en låg kastrull.
  3. Lägg fisken ovanpå och slå på vin, fiskbuljong och lite smör (ca 30 g). Salta och peppra.
  4. Öppna ostronen, frigör dem och ta reda på vätskan. Skär dem sedan grovt.
  5. Finstrimla purjolök och morot.
  6. Koka fisken under lock på låg temperatur ca 4 minuter, så att den fortfarande har lite kärna.
  7. Lyft upp fisken och håll den varm, t.ex. i ugnen på 50 grader.
  8. Koka ner fonden och tillsätt grädde och koka vidare. Smaka av med lite citronsaft, vitlök och ostronsaften. Sila såsen och red av den något.
  9. Lägg fisken i såsen och låt den sjuda försiktigt.
  10. Svetta den finstrimlade purjolöken och moroten i lite smör, salt och vitpeppar.
  11. Lägg grönsakstrimlorna på fisken, fördela ostron över och garnera med körvel.
  12. Serveras med tournerad potatis.