Plättar med smetana och smörad potatispuré

Plättar med smetana och smörad potatispuré
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Plättar med smetana och smörad potatispuré

9 ingredienser

30 m

De här plättarna, som även kallas blini, toppas med smetana och smörad potatispuré. Ett perfekt tilltugg att njuta av!

Ingredienser

portioner

Plättar

  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk

Smörad potatispuré

  • 200 g potatis (Mandel eller Ratte)
  • 200 g smör
  • 1 msk salt

Servering

  • 2 msk smetana
  • 4 msk kaviar

Gör så här

Plättar

  1. Vispa upp ägg med salt och mjöl. Vispa sist ner mjölken och låt smeten vila minst 20 minuter.
  2. Stek plättarna i smör.

Smörad potatispuré

  1. Sjud potatisen med skalet på tills den är precis klar. Häll av kokvattnet och torka den ytterligare någon minut på spisen. Låt svalna något och skala sedan.
  2. Smält smöret.
  3. Mosa potatisen med potatispress, gaffel eller stomp. Rör ner smöret lite i taget, smaksätt med salt.
  4. Passera purén genom sil så den blir helt slät.

Servering

  1. Bred potatispurén på plättarna, toppa med smetana och avsluta med kaviar.