Pizza bianca med västerbottensost och löjrom

pizza bianca med vasterbottensost o ch  lojrom
Foto: TV4

Pizza bianca med västerbottensost och löjrom

Av: Mikael - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

30 min + jäsning

Supersmarrig förrätt med smak av ost, löjrom och crème fraîche! Romen går att byta mot valfri annan rom.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 5 dl vetemjöl, tipo 00
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 12,5 g jäst

Topping

  • 4 dl Västerbottensost, riven
  • 100 g löjrom
  • 1 rödlök, liten, finhackad
  • 0,5 dl dill
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 citron, finrivet skal
  • 0,5 citron, pressad

Gör så här

Deg

  1. Värm vattnet till fingertemperatur. Smula ner jästen i vattnet och rör om tills du har en jämn vätska.
  2. Häll över vätskan i en degblandare och rör successivt ner mjölet och saltet. Har du ingen degblandare så får du räkna med ca 20 minuters knådning.
  3. Kör degblandaren 10 minuter, degen ska vara lite klibbig men släppa lätt från kanten.
  4. Låt sedan degen jäsa under en bakduk tills den nått dubbla storleken (cirka 1 timme).
  5. Dela degen i 4 delar och rundriv dom så att dom blir till runda och spänstiga bollar.
  6. Lägg bollarna på en mjölad bricka med ganska stort mellanrum och pensla med lite olivolja så att plastfolien inte fastnar i degen.
  7. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ytterligare 2 timmar.
  8. Baka ut pizzorna på mjölat bakbord, försök gärna dra ut dom snarare än att kavla. Fördela den rivna osten över pizzan.

Gräddning

  1. Grädda pizzan på 250 grader i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. För optimalt resultat så använd gärna en pizzasten i ugnen.

Topping

  1. Låt pizzan svalna ett par minuter. Fördela löjrom, rödlök, crème fraiche och dill klickvis över pizzan. Toppa med rivet citronskal, stänk citronjuice över pizzan och servera.