Pinocchiotårta - vegansk

Pinocchiotårta - vegansk
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Pinocchiotårta - vegansk

2

18 ingredienser

1 h 15 min

Frasig och mjuk, fluffig och bärig - här är favorittårtan i vegansk version med maräng gjord på kikärtsspad. 

Ingredienser

portioner8

Sockerkaksbotten

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 dl kikärtsspad
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Maräng

  • 1,5 dl kikärtsspad
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk mandelspån

Vaniljkräm

  • 2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker

Till servering

  • 2,5 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojagrädde (vispbar)
  • ev strösocker (alt florsocker eller lönnsirap)
  • färska bär, t ex hallon, jordgubbar och smultron

Gör så här

  1. Sockerkaksbotten
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i micron eller i en kastrull. Häll ner mjölken.
  3. Vispa kikärtsspad och strösocker fluffigt. Det ska bli fluffigt, inte en fast marängsmet.
  4. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Vänd ner i kikärtsfluffet med en slickepott.
  5. Avsluta med att vända ner mjölken.
  6. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, ca 30x40 cm.
  7. Maräng
    Vispa kikärtsspadet fast och fluffigt. Det är viktigt att alla redskap är rena.
  8. Vispa nu ner lite strösocker i taget tills du har en fast, blank smet. Avsluta med att vispa ner potatismjölet.
  9. Sprid ut marängen över sockerkakssmeten. Strö över mandelflagor.
  10. Grädda i 45 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  11. Vaniljkräm
    Vispa ihop grädde, strösocker och majsstärkelse i en kastrull.
  12. Värm på under ständigt vispande. När du har fått en tjock kräm häller du över den i en skål och vispar ner vaniljsockret. Låt svalna helt. Lägga ihop tårtan
  13. Dela kakan på hälften. Lägg ena halvan på ett serveringsfat.
  14. Bred ut vaniljkrämen över.
  15. Vispa grädden fast och fluffig. Söta eventuellt. Bred ut över tårtan och toppa med bär.
  16. Avsluta med den andra kakdelen. Lyft upp med två stekspadar eller liknande, det är enklast.