Pilgrimsmussla med rotselleri, brynt smör, picklad gurka och dill

17 röster
4

En lysande förrätt till nyårsmenyn, med pilgrimsmussla i huvudrollen.

Visa mer
4

Du behöver

  • 4 färska pilgrimsmusslor
  • 1 rotselleri
  • 0,5 gurka
  • 1 msk socker
  • 1-2 msk ättika 12%
  • ca 50 g smör
  • 1 liten knippe dill
  • 1-2 färska kastanjer (kan uteslutas)
  • salt

Gör så här

  1. Rotselleri
    Skala rotsellerin och kasta skalet. Med hjälp av ett kuljärn ta ut ca 30 st små kulor ca 1 cm i diameter. Kuljärn finns att köpa i välsorterade köksbutiker. Lägg kulorna till sidan i en liten skål.
  2. Kör alla rester från rotsellerin genom en juicemaskin och sila rotsellerijuicen genom en finmaskig sil upp i en liten kastrull. Lägg i kulorna av rotselleri. Koka upp rotsellerin och låt koka i ca 1 minut.
  3. Ta upp rotsellerin och fördela på tallriken. Smaksätt spadet med det brynta smöret(se nedan) samt lite salt.
  4. Gurka
    Skala gurkan och spara skalet. Använd ett kuljärn och gör ca 20-30 st små kulor av gurkan. Lägg kulorna i en skål och slå på socker och ättika.
  5. Kör alla gurkrester inklusive skalet genom en juicemaskin och sila juicen genom en finmaskig sil. Tillsätt ca 1 dl av gurkjuicen till gurk-kulorna. Låt stå.
  6. Brynt smör
    Lägg smöret i en liten kastrull och bryn det sakta på medelhög värme. Rör gärna ofta så att det inte sätter sig i botten. Smöret skall få en hasselnötsbrun färg och dofta karamell. Ta smöret till sidan och häll gärna upp det i ett annat kärl så att det inte fortsätter att mörkna i den varma kastrullen.
  7. Dill
    Plocka dillen i små fina vippor och lägg på ett fuktigt papper i kylen så att de håller sig spänstiga.
  8. Kastanj
    Skala kastanjerna, även den bruna inre hinnan och skiva dem sedan i mycket tunna skivor med en vass kniv. Lägg i en liten skål.
  9. Pilgrimsmusslor
    Förbered innan genom att rensa pilgrimsmusslorna och lägga till sidan.
  10. Ta lite av det brynta smöret, ca 1 matsked, och stek pilgrimsmusslorna hastigt i en het stekpanna tills de har fått fin gyllenbrun färg. Salta lätt. Lägg upp på tallrik och arrangera med tillbehören ovan.
29 december 2017
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept