Pilgrimsmousseline, gurka, sandefjordsås och forellrom
Pilgrimsmousseline, gurka, sandefjordsås och forellrom
16 ingredienser
Elegant och lyxig förrätt med mousseline på pilgrimsmussla serverad i sandefjordsås täckt med sockersaltad gurka och svart kaviar.
Ingredienser
Mousseline
- 200 g pilgrimsmussla
- 2 dl vispgrädde
- 10 g äggvita
- 1 tsk salt
Sandefjordsås
- 1 dl grädde
- 1 dl crème fraîche
- 0,75 dl smör
- 0,25 dl mjölk
- forellrom
- citron
- cayennepeppar
- salt
Sockersaltad gurka
- 1 gurka
- salt
- strösocker
- kaviar, svart
Gör så här
Mousseline på pilgrimsmusslor
- Sätt ugnen på 80 grader.
- Skär pilgrimsmusslorna i grova bitar.
- Lägg grädde, äggvita och musslorna samt en cylinderformad behållare till en stavmixer i frysen i ca 10-15 minuter. Det är viktigt att alla råvaror är kalla före mixning.
- Mixa sedan försiktigt musslorna med saltet så färsen går ihop. Tillsätt äggvitan och mixa tills det går ihop. Häll i grädden, lite åt gången, så mousselinen inte spricker (börja nästan droppvis och öka när du ser att grädden binder med färsen).
- Olja in en ugnssäker form. Lägg mousselinen i 4 stora stansringar i formen. Plasta in formen.
- Baka i ugnen i 15-20 minuter. Ta bort plasten och stansringarna
Sandefjordsås
- Koka upp grädden, crème fraiche, mjölk och smör. Dra ner till låg värme.
- Smaka av med citronsaft och en knivsudd cayennepeppar.
- Tillsätt forellrom innan servering. Smaka av såsen med salt.
Sockersaltad gurka
- Dela gurkan på mitten och sedan på längden.
- Mandolina gurkan.
- Lägg ut gurkan omlott tätt intill varandra.
- Stansa ut cirklar med samma storlek som du bakade mousselinen med.
- Salta gurkan lätt. Strö lite socker på gurkan innan servering.
Servering
- Lägg den utstansade gurkan på mousselinen.
- Lägg mousselinen och gurkan i en halvdjup tallrik.
- Lägg caviar på gurkan.
- Värm försiktigt på såsen utan att den kokar.
- Slå såsen runt mousselinen.