Pilgrimsmousseline, gurka, sandefjordsås och forellrom

POPULÄRT
Pilgrimsmousseline, gurka, sandefjordsås och forellrom
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Pilgrimsmousseline, gurka, sandefjordsås och forellrom

16 ingredienser

Elegant och lyxig förrätt med mousseline på pilgrimsmussla serverad i sandefjordsås täckt med sockersaltad gurka och svart kaviar.

Ingredienser

portioner

Mousseline

  • 200 g pilgrimsmussla
  • 2 dl vispgrädde
  • 10 g äggvita
  • 1 tsk salt

Sandefjordsås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,75 dl smör
  • 0,25 dl mjölk
  • forellrom
  • citron
  • cayennepeppar
  • salt

Sockersaltad gurka

  • 1 gurka
  • salt
  • strösocker
  • kaviar, svart

Gör så här

  1. Mousseline på pilgrimsmusslor
    Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Skär pilgrimsmusslorna i grova bitar.
  3. Lägg grädde, äggvita och musslorna samt en cylinderformad behållare till en stavmixer i frysen i ca 10-15 minuter. Det är viktigt att alla råvaror är kalla före mixning.
  4. Mixa sedan försiktigt musslorna med saltet så färsen går ihop. Tillsätt äggvitan och mixa tills det går ihop. Häll i grädden, lite åt gången, så mousselinen inte spricker (börja nästan droppvis och öka när du ser att grädden binder med färsen).
  5. Olja in en ugnssäker form. Lägg mousselinen i 4 stora stansringar i formen. Plasta in formen.
  6. Baka i ugnen i 15-20 minuter. Ta bort plasten och stansringarna
  7. Sandefjordsås
    Koka upp grädden, crème fraiche, mjölk och smör. Dra ner till låg värme.
  8. Smaka av med citronsaft och en knivsudd cayennepeppar. Tillsätt forellrom innan servering. Smaka av såsen med salt.
  9. Sockersaltad gurka
    Dela gurkan på mitten och sedan på längden.
  10. Mandolina gurkan.
  11. Lägg ut gurkan omlott tätt intill varandra. Stansa ut cirklar med samma storlek som du bakade mousselinen med.
  12. Salta gurkan lätt. Strö lite socker på gurkan innan servering.
  13. Servering
    Lägg den utstansade gurkan på mousselinen.
  14. Lägg mousselinen och gurkan i en halvdjup tallrik.
  15. Lägg caviar på gurkan.
  16. Värm försiktigt på såsen utan att den kokar.
  17. Slå såsen runt mousselinen.