Örtsymfoni med rostad nakenhavre och lagrad getost

Örtsymfoni
Foto: tv4

Örtsymfoni med rostad nakenhavre och lagrad getost

Av: Petter - Stockholm hälsa

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

30 min + sköljning av nakenhavre

En vegetarisk smak- och näringsrik förrätt. Massor av olika örter blandas med spenat, lagrad getost och rostad nakenhavre. I receptet hittar du även hur du kan lagra din getost själv där hemma, det tar 1-1,5 år. Även hur du kan göra din egen rödvinsvinäger, som ska lagras i ett år.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • färsk citronmeliss
  • gräslök
  • timjan
  • salvia
  • persilja
  • basilika
  • thaibasilika
  • dill
  • sallad (mycket små blad)
  • spenat (mycket små blad)
  • lagrad getost
  • rostad nakenhavre

vinägrett

  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lagrad getost

  1. Köp en nyystad getost direkt på gården där den tillverkades.#
  2. Lagra den längst in i kylskåpet med ett tunt lager saltvatten runt osten, helt lufttätt i dubbla plastpåsar och utanpå plastpåsarna ett lager tidningspapper.#
  3. Vänta ett till ett och ett halvt år. Byt ut plastpåsarna en gång i halvåret. Ett tips är att köpa 3-4 ostar på en gång, öppna en i halvåret och känn hur smaken förändras med lagringen.

Rostad nakenhavre

  1. Lägg nakenhavren i ett vattenbad i en bunke.
  2. Skölj nakenhavren och byt vatten morgon och kväll under två dygn.
  3. Smörj en plåt med rapsolja.
  4. Häll ut ett tunt lager nakenhavre på plåten. Strö över flingsalt.
  5. Sätt in plåten i mitten av ugnen i 200C.
  6. Rör om bland nakenhavre var 5:e minut. Efter 15 minuter eller när nakenhavren fått svagt gyllenbrun färg är den klar.

Vinägrett

  1. Häll en hel flaska rödvin i en kruka (typ Höganäskruka).
  2. Lägg på ett tefat som lock så att inte damm kommer in.
  3. Vänta drygt ett år på att vinägern ska bli klar. Det går bra att fylla på med små skvättar rödvin under tiden.
  4. Blanda rapsolja och vinäger väl. Blanda i honung, flingsalt och nymalen peppar

Örter, sallad och spenat

  1. Låt örterna stå för huvuddelen av rätten /en nypa av varje ört/tallrik). Salladen och spenaten lättar upp den intensiva smaken av örterna. Plocka örter, sallad och spenat direkt från de egna balkonglådorna eller trädgården. Eller från plantorna i köksfönstret om du bor i lägenhet och saknar balkong. Välj små blad och undvik för mycket stjälkar.
  2. Lägg på örter, sallad och spenatblad direkt på tallriken. Lägg ut mycket små bitar av getosten på 5-6 ställen på tallriken. Droppa ca 10-12 små droppar av vinägretten glest över tallriken. Strö över en halv näve rostad nakenhavre över tallriken.