Petit choux med avokadoröra

koket.se
Petit choux med avokadoröra
Foto: Tv4

Petit choux med avokadoröra

17 ingredienser

1 h

Letar du efter en lyxig och annorlunda förrätt? Petit choux med avokadoröra, räkor och löjrom kan vara precis det du letar efter!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Stefania - Stockholm 2 laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner

Petit choux

  • 75 g smör
  • 1,5 dl vatten, kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg, rumsvarma

Fyllning

  • 3 avokador (3 stora eller 4 små)
  • 1 rödlök, mycket finhackade
  • 1 citron (saften)
  • 1 dl crème fraîche
  • 150 g färskost
  • 0,5 tsk salt (efter smak)
  • 15 droppar tabasco

Servering

  • mâchesallad
  • 32 handskalade räkor (ICA Maxi-djupfryst-Royal Greenland, MSC & Krav- certifierad, Grönt ljus enligt wwfs fiskguide)
  • 4 tsk löjrom (ICA Maxi-djupfryst-Finsk löjrom, Fiskad med trål i Insjö i Finland,Grönt ljus enligt wwfs fiskguide)
  • 4 dillkvistar
  • 4 klyftor citron (små)

Gör så här

Petit choux

  1. Smält smöret i en kastrull och koka ihop med vattnet.
  2. Rör hastigt ner mjöl och salt i den kokande vätskan, rör tills smeten släpper från kastrullens kanter. Låt sedan svalna till fingervarm.
  3. Flytta över smeten till en degblandare.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa på medelhastighet till en jämn och fluffig deg.
  5. Använd två matskedar och fördela degen till fyra jämnstora bollar på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg. Öppna inte ugnen innan 30 minuter har gått.
  7. Ta ut bakverken och lägg på ett galler för att svalna.

Fyllning

  1. Dela och lägg ner innanmätet från alla avokado (utom en) i en skål.
  2. Tillsätt finhackad lök, saften från citronen, crème fraiche, färskost, salt och tabasco. Blanda allt till en jämn röra och smaka av.
  3. Plasta och ställ fyllningen i kylen fram till servering.

Servering

  1. Skär av locket på petit chouxerna, lägg locket åt sidan.
  2. Lägg petit chouxen på en salladsbädd.
  3. Fördela fyllningen i alla bakverken.
  4. Garnera med åtta räkor per portion.
  5. Klicka ut 1 tsk löjrom på vardera portionen och garnera med en dillkvist och en citronklyfta.