Petit choux au craquelin
Petit choux au craquelin
21 ingredienser
Fantastisk variant på petit choux med len hallonfyllning.
Ingredienser
Hallonsablé
- 90 g florsocker [2 dl]
- 270 g vetemjöl [4,5 dl]
- 180 g smör
- 45 g äggula [3 st]
- 20 g frystorkat hallonpulver
Petit choux
- 125 g mjölk
- 125 g vatten
- 110 g smör
- 140 g vetemjöl
- 5 ägg
- 0,5 krm salt
- 0,5 krm strösocker
Halloncurd
- 6 g gelatinblad [2 st]
- 1 limefrukt, skal från
- 210 g hallonpuré [2 dl]
- 70 g limejuice [0,6 dl]
- 180 g ägg [3 st]
- 120 g strösocker [1,5 dl]
- 260 g osaltat smör, kallt och skuret i små kuber
Hallonsocker
- 10 g frystorkat hallonpulver
- 100 g florsocker
Gör så här
Hallonsablé
- Blanda alla ingredienserna tillsammans till en deg och kavla ut den mellan 2 bakplåtspapper till ungefär 1-2 mm tjock. Ställ det hela i frysen.
Petit choux
- Koka upp mjölk, vatten, smör, socker och salt i en kastrull. Tillsätt sedan mjölet och arbeta smeten med en träslev i kastrullen i några minuter tills degen släpper från kanterna samt har en fin glans. Häll av i en kall bunke.
- Arbeta in ett ägg i taget för hand eller med maskin med vinge.
- Fyll i spritspåse med slät tyll i storlek 10. Spritsa ut små knappar stora som en 1-krona med någon centimeters mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
- Stansa ut runda diskar stora som en 5-krona av den frusna hallondegen och lägg över knapparna. Frys i minst 30 minuter.
- Baka av på 190 grader i cirka 20-22 minuter. Ta ut och låt svalna av på galler.
Halloncurd
- Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Värm citrusskal och -saft, puré, ägg och socker i en kastrull till 84 grader.
- Sila ner i en ren rostfri bunke. Krama vattnet ur gelatinet. Lägg ner i bunken och rör om tills gelatinet har lösts upp.
- Passera genom en sil och mixa i smör. Täck med plastfolie och se till att folie ligger direkt mot curdens yta. Låt svalna och stelna i kylen i minst 4 h. Packa i en spritspåse med en lite slät tyll (storlek 4). Curden håller cirka en vecka i kylen.
Hallonsocker
- Mixa i mixerkanna.
Montering
- Fyll de spröda puffarna med halloncurd och sikta över hallonsocker.