Kalvstek med hasselbackspotatis
Kalvstek med hasselbackspotatis
18 ingredienser
2 h
En härlig kalvstek med klassisk hasselbackspotatis.
Ingredienser
Kalvstek
- 800 g kalvstek
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 1 purjolök (liten)
- 3-4 lagerblad
- peppar
- salt
- smör, till stekning
- 0,5 dl tomatpuré
- 3-4 ansjovisfiléer
- 3 msk svartvinbärsgelé
- ca 5 dl vispgrädde
- ev vaxbönor, till servering
Hasselbackspotatis
- 1 kg potatis
- smör
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- ströbröd
Gör så här
Kalvstek
- Bind köttet och lägg i smör i en stor gryta.
- Gnid in köttet med salt och peppar.
- Bryn köttet runt om.
- Hacka grönsakerna i bitar.
- Bryn vid sidan om ifall de inte får plats i grytan, häll dem över köttet.
- Häll i tomatpurén och lägg i lagerblad.
- Fyll på med vatten så att det täcker, sätt på locket.
- Låt puttra sakta i 30 minuter.
- Lägg i ansjovisen och fortsätt att puttra tills steken släpper från stekgaffeln.
- Ta upp steken och sila ifrån fonden.
- Koka ihop den ytterligare, reducera ned den.
- Häll i grädden.
- Smaka av med gelén, salt och peppar.
- Servera med bland annat vaxbönor, tag bort ändarna innan kokning. Kokas al dente.
Hasselbackspotatis
- Skala och skåra potatisen i tunna skivor utan att skära igenom. För hjälp, lägg potatisen på en träsked då man skårar den.
- Gnid in smör över potatisarna, salta och peppra.
- Sätt dem i en ugnsfast form.
- In i ugnen i 200 graders värme i ca 30 minuter (ös över det smälta smöret då och då).
- Strö över ströbröd och låt få färg i ytterligare ca 10 minuter.