Skrädmjölspanerad gös
Skrädmjölspanerad gös
21 ingredienser
Ingredienser
- 800 g gösfilé, skinn- och benfri
- 2 dl skrädmjöl
- salt
- peppar
- gräslök, klippt, att garnera med
Vit sparris
- 8 vita sparrisar, stora
- salt
- smör, rumsvarmt, att klicka på
Vitvinssås med nässlor
- 4 schalottenlökar
- 1 morot (liten)
- Bladen från 1 kvist timjan
- några persiljestjälkar
- 5 champinjoner
- 50 g smör
- 1 l fiskfond
- 3 dl torrt vitt vin
- 4 dl vispgrädde
- salt
- peppar
- ev citronsaft
- 1 l späda nässlor (alternativt färsk, späd spenat)
Gör så här
- Salta och peppra gösfiléerna på bägge sidor.
- Häll skrädmjölet på en tallrik och vänd filéerna i det. Se till att mjölet täcker ordentligt.
- Smält smöret på medelhög värme i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt.
- Stek filéerna i cirka 3 minuter på varje sida. Servera med vit sparris, vitvinssås och citronklyftor. Strö över lite gräslök som avslutning.
Vit sparris
- Skala noggrant sparrisarna från knoppen och neråt. Skär av de två sista, träiga centimetrarna nertill.
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull där sparrisarna får plats i sin fulla längd. Lägg i dem och låt dem sjuda tills de är mjuka men ändå har lite tuggmotstånd, 10–12 minuter.
- Fördela sparrisarna på tallrikarna och klicka på smör.
Vitvinssås med nässlor
- Finhacka schalottenlökarna, moroten och kryddörterna och skiva champinjonerna.
- Smält smöret i en kastrull, lägg i lök, kryddörter och svamp och fräs tills det har blivit mjukt.
- Häll i fiskfond och vin och koka ner till ungefär en fjärdedel.
- Tillsätt grädden och koka ner tills såsen fått önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar samt eventuellt några droppar citron och sila såsen. Ställ kastrullen åt sidan så länge.
- Skölj nässlorna väl och låt dem rinna av i ett durkslag.
- Finhacka schalottenlöken och fräs den i smöret tillsammans med nässlorna tills blandningen har blivit mjuk.
- Häll vitvinssåsen över, smaka av med salt och peppar och koka upp såsen hastigt.
- Servera genast, annars tappar nässlorna sin gröna fina färg.