Kokt torsk med pepparrot och skirat smör

19 röster

Per Morberg bjuder Henrik Schyffert och Erik Haag på härlig husmanskost.

Visa mer

Du behöver

  • 4 torsk, bitar à 250 g
  • 1 lök, gul
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • persilja, några stjälkar
  • 2 lagerblad
  • vitpepparkorn, några stycken
  • 3-4 kryddpepparkorn
  • 0,5 citron
  • grovt salt
  • pepparrot, riven
  • citronklyftor
  • dill, kvistar
  • smör

Gör så här

  1. Skölj fiskbitarna i kall t vatten. Lägg i en långpanna och strö över rikligt med grovt salt.
  2. Låt stå i kylen 2 timmar innan kokning.
  3. Skala och skär grönsakerna i bitar och lägg i en 5-6 liters kastrull.
  4. Fyll på med vatten till hälften och lägg resten av ingredienserna utom fisken. Låt sedan vattnet koka upp och koka en stund så att smakerna kommer fram.
  5. Lägg sedan ner fisken och se till att det täcker med vätskan. Koka upp och låt sedan sjuda på lägsta värmen i ca 10 minuter. Köttet skall vara vitt och fast i invid benen.
  6. Skira smöret och riv pepparroten på fina sidan av rivjärnet.
  7. Lägg upp fisken och garnera med pepparroten, citronklyftor och dillkvistar. Servera med kokt potatis och det skirade smöret.
28 oktober 2010

Laddar fler recept