Per Morbergs fish & chips

per morrbergs fish and chips
Foto: Erik Olsson
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs fish & chips

26 ingredienser

1 h

En riktigt brittisk klassiker som serveras på alla Englands pubar! Perfekt tillagad är det en riktig middagsfavorit för både vuxna och barn. Inspireras av Per Morbergs härliga recept!

Ingredienser

portioner
  • 600 g koljafilé (eller torskfilé)
  • 0,5 dl vetemjöl
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1 l rapsolja, till fritering

Frityrsmet

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl ljus öl
  • 1 msk citron, färskpressad
  • salt
  • vitpeppar, nymald

Pommes frites

  • 800 g potatis (av fast sort)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 l rapsolja, till fritering
  • salt

Remouladsås

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
  • 2 dl pickles (eller cornichoner) [120 g]
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Tillbehör

  • gröna ärtor, kokta
  • citron, i klyftor
  • vinäger

Gör så här

Pommes

  1. Skala och strimla potatisen. Lägg dem i en bunke och häll över hett vatten så att det täcker. Tillsätt citronsaf­ ten och låt stå i 10 minuter så att stärkelsen försvinner. Låt rinna av väl och torka strimlorna med en handduk.
  2. Värm oljan till 140° i en stor kastrull eller fritös (ha ett lock till hands för att täcka kastrullen om oljan skulle fatta eld). Lägg i hälften av potatisen och fritera i 4–6 minuter tills den börjar bli mjuk och har fått lite färg. Låt rinna av på hushållspapper. Fritera resten, låt rinna av och lägg potatisen i kylen.

Fisk

  1. Blanda vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver till frityr­smeten i en bunke. Tillsätt öl och citronsaft och rör snabbt ihop till en slät smet. Krydda med salt och pep­par och låt smeten svälla i 20 minuter i rumstemperatur.

Remoulad

  1. Se till att alla ingredienser till remouladsåsen har samma temperatur för att undvika att den skär sig. Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en skål. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sedan i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftigt tills blandningen fått majonnäskonsistens. Smaka av med salt och peppar. (Med stavmixer kan du blanda alla ingredienser i en avlång behållare, stoppa ner mixern och starta den från botten och dra den sakta upp igenom blandningen. Kör den upp och ner i bunken tills såsen gått ihop. Smaka av med salt och peppar.)
  2. Hacka picklesen och blanda med såsen.
  3. Skär fiskfiléerna i avlånga, jämnstora bitar.

Fritering

  1. Hetta upp rapsoljan till 160°.
  2. Häll 1⁄2 dl vetemjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar. Vänd fiskbitarna i mjölet och doppa dem i frityrsmeten. Lägg försiktigt ner dem i oljan och fritera dem gyllenbruna, ca 5 minuter. Lägg inte ner alla bitar samtidigt för då kallnar oljan.
  3. Precis innan servering: Hetta upp oljan igen, nu till 180°, och fritera hälften av potatisen ännu en gång tills den är gyllenbrun och frasig, 2–4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Fritera resten och låt rinna av. Salta lätt före servering.
  4. Servera fisken med remouladsåsen, pommes fritesen och tillbehören.